Šalys dėl armėnų gyvenamo Azerbaidžano Kalnų Karabacho anklavo kontrolės kariavo dviejuose karuose, kurie pareikalavo tūkstančių gyvybių.

„Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų diversinė grupė apšaudė policijos pasų ir vizų skyriaus automobilį, žuvo trys policijos pareigūnai“, – sekmadienį pranešė proarmėniškų separatistų valdžia.

Azerbaidžano gynybos ministerija paneigė šią versiją, sakydama, kad jos pajėgos bandė sustabdyti ginklus gabenančius automobilius, kai „buvo apšaudyti azerbaidžaniečių kariai, dėl abiejų pusių susišaudymo yra žuvusiųjų ir sužeistųjų“.

Vėliau ji pareiškė, kad du jos kariai „tapo kankiniais“.

Armėnijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Azerbaidžano versija yra „absurdiška“ ir atsirado kaip „iš anksto suplanuota provokacija, kuriai nurodymus davė aukščiausioji vadovybė“.

Nuo 2020 metų karo, per kurį žuvo daugiau kaip 6 500 žmonių ir kuris privertė Armėniją atiduoti dešimtmečius kontroliuotas teritorijas, tarp kaimynių galioja trapios paliaubos.

Kalnų Karabacho dalį, kurią vis dar kontroliuoja armėnų separatistai, saugo Rusijos taikdariai.

Nuo gruodžio vidurio grupė azerbaidžaniečių, pasivadinusių aplinkosaugos aktyvistais, protestuodama prieš, jų teigimu, neteisėtą kasybą, užtvėrė vienintelį kelią, jungiantį Kalnų Karabachą su Armėnija – Lačino koridorių.

Jerevanas apkaltino Baku, kad šis sukūrė blokadą.

Po sekmadienio susirėmimų Armėnija pareiškė, kad „tarptautinės faktų nustatymo grupės siuntimas į Lačino koridorių ir Kalnų Karabachą tampa gyvybiškai svarbus“.

Azerbaidžano gynybos ministerija pareiškė: „Šiandienos incidentas dar kartą parodė, kad Azerbaidžanui reikia įrengti tinkamą kontrolės postą kelyje Lačinas-Chankendis“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją