„Išlaidų gynybai augimą lemia ne tik būtinybė spręsti sudėtingus saugumo iššūkius, bet ir poreikis vykdyti didžiųjų galių įsipareigojimus“, – šeštadienį Pekine spaudai apie karinio biudžeto didinimą kalbėjo Wangas Chao, sekmadienį prasidedančios kasmetinės Liaudies kongreso sesijos atstovas spaudai.

Pastaraisiais metais Kinijos gynybos biudžetas nuolat augo sparčiau nei kitos biudžeto išlaidos, – pernai jis padidėjo 7,1 procento. Toks prieaugis buvo didesnis ir už antros didžiausios pasaulio ekonomikos ekonominio augimo tempus. Berlyne veikiančio analitinio centro „Mercator Institute for Chine Studies“ (MERICS) ekspertai prognozuoja, kad šiemet šio biudžeto augimas vėl viršys 7 procentus.

Konferencijos atstovas spaudai kol kas nepateikė naujos statistikos, bet paskelbė, kad naujasis karinis biudžetas bus pristatytas parlamentinės sesijos pradžioje.

„Kinijos karinė modernizacija nekels grėsmės jokiai šaliai, bet bus teigiamas veiksnys palaikant stabilumą regione ir taiką pasaulyje“, – patvirtino Wangas Chao.

Atsižvelgiant į didėjančias Kinijos grėsmes savivaldžiai demokratinei Taivano salų respublikai, Kinijos teritorines pretenzijas Rytų ir Pietų Kinijos jūrose ir stiprėjančią konkurenciją su Jungtinėmis Valstijomis, auganti Kinijos ginkluotųjų pajėgų plėtra visame pasaulyje vertinama su susirūpinimu.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją