D. Medvedevas pagrasino, kad tokiu atveju Rusijos pirminiu taikiniu taps Lenkija. „Jeigu įsivaizduotume scenarijų, kad ateityje NATO perduoti naikintuvai bus remontuojami kokioje nors suįžūlėjusioje Lenkijoje, tai bus tiesioginis Aljanso įsitraukimas į karą prieš Rusiją – su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis“, – pareiškė jis.

Pasak D. Medvedevo, tai bene vienintelė priežastis, stabdanti „Vakarų infantilus“ tiekti lėktuvus ir tolimojo nuotolio ginklus „Kyjivo narkomanams“. Vis dėlto D. Medvedevas nesitiki, kad tai ilgai truks, „nes pagunda sunaikinti Rusiją didelė“.

Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas taip pat pabrėžė, kad „visi asmenys, priimantys sprendimus dėl tokios technikos tiekimo ir (arba) remonto ar dėl šaudmenų tiekimo, kartu su užsienio samdiniais ir karo instruktoriais bus vertinami kaip teisėtas karinis taikinys“.

Anksčiau Varšuva pranešė, kad yra pasirengusi perduoti naikintuvų Ukrainai, tačiau šalies premjeras Mateuszas Morawieckis pabrėžė, jog Lenkija to nedarys pirmoji iš NATO valstybių narių.

D. Medvedevas reguliariai mini Lenkiją savo žinutėse. Įsiveržimo į Ukrainą metinių dieną jis rašė, jog Rusijai būtina pasiekti Lenkijos pasienį, kad sumažintų grėsmę iš Kyjivo pusės, priešingu atveju Ukrainos pajėgos vėl „provokuos pasaulinį konfliktą“. Taip pat jis apkaltino Lenkiją „išdavus Europos interesus“, nes Lenkija ir Baltijos šalys palaiko Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sprendimus.

D. Medvedevas buvo laikomas gana liberaliu, kai buvo prezidentas ir ministras pirmininkas, tačiau prasidėjus karui Ukrainoje skelbia pareiškimus, atitinkančius griežtosios linijos šalininkų poziciją. Stebėtojai sako, kad taip jis siekia išlikti Rusijos valdžios struktūroje.

Reznikovas: Ukraina gaus dviejų trijų tipų naikintuvų

Ukraina tikrai gaus iš partnerių Vakaruose modernių naikintuvų. Jie bus kelių tipų, iš kurių vienas taps pagrindiniu Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Tai interviu Vokietijos leidiniui „Bild“ pareiškė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Komentuodamas griežtą Vokietijos vyriausybės atsisakymą tiekti Ukrainai lėktuvus, ministras priminė, jog dar visai neseniai Berlynas lygiai taip pat nenorėjo perduoti Kyjivui tankų.

„Prisimenu, kad Vokietija nenorėjo siųsti tankų. Dabar mano šalyje yra „Leopardų“, aš asmeniškai išbandžiau „Leopardą“ iš Vokietijos“, - pareiškė O. Reznikovas.

Pasak ministro, Ukraina gaus dviejų ar trijų tipų naikintuvų, bet tik vienas iš jų taps pagrindiniu.

„Tai priklausys nuo to, kuris iš jų tinkamesnis Ukrainai. Mūsų aerodromams, mūsų inžinieriams, priežiūrai“, - paaiškino O. Reznikovas.

Šiuo metu JAV prezidentas Joe Bidenas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas atmeta galimybę perduoti Ukrainai Vakaruose pagamintų naikintuvų. Pasak jų, dabartiniame etape svarbiau užtikrinti antžeminės ginkluotės tiekimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)