Vadovai apžvelgs Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos Sąjungos (ES) „tvirtą bendradarbiavimą“ remiant Ukrainos kovą su Rusijos invazija, sakoma ketvirtadienį paskelbtame Baltųjų rūmų pranešime.

J. Bidenas ir U. von der Leyen kalbėsis ir apie tai, kaip koordinuoti JAV ir ES kovą su klimato krize „investuojant į švarias technologijas, grindžiamas saugiomis tiekimo grandinėmis“. Europos lyderiai susirūpinę, kad svarbus J. Bideno Infliacijos mažinimo įstatymas, numatantis milijardus dolerių investicijų į klimato apsaugą JAV investuojančioms įmonėms, gali suteikti JAV konkurencinį pranašumą, o Europoje bus prarastos darbo vietos, ypač energetikos ir automobilių sektoriuose.

J. Bideno ir U. von der Leyen derybų darbotvarkėje numatoma aptarti ir pastangas sumažinti ES priklausomybę nuo Rusijos energijos importo. Vakarai siekia apriboti svarbiausius Maskvos karo prieš kaimynę finansavimo šaltinius.

Baltieji rūmai pranešė, kad per derybas bus akcentuojami pasauliniai saugumo iššūkiai, „įskaitant bendrą darbą atremiant Kinijos Liaudies Respublikos keliamus iššūkius“. Vašingtonas ragina Europos sostines užimti tvirtesnę poziciją Pekino atžvilgiu ne tik diplomatijos, bet ir ekonomikos srityje.

Prieš susitikimą su J. Bidenu Europos Komisijos pirmininkė lankysis Kanadoje, kartu su ministru pirmininku Justinu Trudeau surengs vizitą į ginkluotųjų pajėgų bazę, iš kurios Kanados kariai išvyko į Lenkiją su humanitarine pagalba Ukrainos pabėgėliams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją