Apie tai rašo „Dožd“.

Rusijos savanorių korpusas, vadinantis save formuote, kovojančia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sudėtyje, minimą vaizdo įrašą paskelbė savo „Telegram“ kanale. Jame matyti du kovotojai, stovintys ant medicinos punkto Liubečanėje laiptų – tą liudija už jų nugarų matoma lentelė.

„„Na ką, draugai, štai ir įvyko. Rusijos savanorių korpusas kirto Rusijos Federacijos valstybinę sieną. Mes nekovojame su civiliais gyventojais, nežudome neginkluotų žmonių, turėkite tai galvoje. Dabar atėjo laikas eiliniams Rusijos piliečiams suprasti, kad jie nėra vergai. Kelkite maištą! Kovokite!“ – vaizdo įraše sako vienas iš kovotojų.

Antrasis rankose laikė Rusijos savanorių korpuso vėliavą.

Pranešime po vaizdo įrašu žinią apie Ukrainos „diversinę – žvalgybinę grupę“ šis „Telegram“ kanalas pavadino Kremliaus propagandistų melu.

„Rusijos savanorių korpusas atvyko į Briansko sritį, kad tautiečiams parodytų, jog vilties dar yra, kad laisvi Rusijos žmonės su ginklais rankose gali kovoti su režimu“, – sakoma pranešime.

Kada buvo darytas šis vaizdo įrašas, pranešime nenurodoma.

Vėliau buvo paskelbtas dar vienas RSK vaizdo įrašas iš Briansko srities.

„Mes, Rusijos savanorių korpuso kovotojai, filmuojame šį vaizdo įrašą iš Briansko srities. Mes atėjome čia ne kaip diversantai, o kaip išvadavimo armija į gimtąją žemę. Kitaip nei Putino budelių ir prievartautojų armija, mes nekariaujame su civiliais. Mes atėjome čia, kad jus išvaduotume. Raginame jus paimti ginklą ir kovoti su kruvinu Putino Kremliaus režimu“, – vaizdo įraše sako kariškiai, fone girdėti šūviai.

Kitų šaltinių duomenimis „Rusijos savanorių korpusas“, kuris įkurtas 2022 metų rugpjūtį, nepriklauso Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms ir netgi tiesiogiai nėra susijęs su Rusijos legionu, suformuotu iš buvusių rusų karių, tapusių karo belaisviais.

Vienas RSK lyderių yra Denisas Kapustinas (Nikitinas) – buvęs MMA kovotojas, neonacis, kuris neteko leidimo gyventi Vokietijoje dar 2019 metais, jo ieškojo ir JAV Federalinis tyrimų biuras, o jo veiklą dėl narkotikų kontrandos buvo tirta ir Ukrainoje.

Vaizdo įraše RSK kovotojai laiko Rusijos išsilaisvinimo armijos (1941-1945 m. kovojusios nacių pusėje) vėliavą ir yra pagarsėję antiputiniška retorika, kuri artima Rusijos imperialistiniam judėjimui, svajojančiam atkurti carų valdžią šalyje.

Kiek anksčiau Rusijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie neva iš Ukrainos į Brianską prasiskverbusią diversantų grupę. Briansko gubernatorius Aleksandras Bogomazas tvirtino, kad esą yra žuvusių civilių. Jis kalbėjo apie menamus „ukrainiečių nacionalistų“ apšaudymus, dronų atakas ir įkaitais paimtus žmones.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sušauks šalies Saugumo Tarybos posėdį, reaguodamas į susidariusią situaciją su Ukraina besiribojančioje Briansko srityje. Tai ketvirtadienį pranešė vienas rusų parlamentaras, kuriuo remiasi „Sky News“.

Ukrainos gynybos ministerijos žvalgyba pakomentavo pranešimus apie „ukrainiečių diversantus“ Briansko srityje. Ji tvirtino, kad tai yra „Rusijos transformacijos, jos apsivalymo ir išsilaisvinimo nuo Putino diktatūros tęsinys“.

„Šiandien Rusijos Federacija yra toks darinys, kuriame vyksta daugybė tarpnacionalinių, tarpetninių, tarpreliginių, socialinių – politinių bei kitokių konfliktų. Šiandien yra paskelbtas viešas Rusijos savanorių korpuso pareiškimas. Tai žmonės, kurie su ginklais rankose kovoja prieš Putino režimą ir tuos, kurie jį remia... Galbūt rusai pradės atsibusti, kažką suvoks ir imsis konkrečių veiksmų“, – hromadske.ua teigė Ukrainos vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)