A. Baerbock priešais ją sėdėjusiam S. Lavrovui liepė sustabdyti karą, nustoti pažeidinėti tarptautines taisykles bei bombarduoti Ukrainos miestus ir civilius, „Bloomberg“ nurodė jos žodžius girdėjęs asmuo.

S. Lavrovas įdėmiai klausėsi jos kalbos, kažką užsirašė ir netgi pamojavo ranka, sakė anonimu likti panoręs šaltinis.

Per G20 viršūnių susitikimą pirmą kartą nuo liepos mėnesio toje pačioje patalpoje bus Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir S. Lavrovas, bet jiedu vargu ar bendraus, skelbia AFP.

Vakarų delegatai baiminasi, kad Kinija svarsto ginklų tiekimo sąjungininkei Rusijai klausimą, ir užsienio ministrų susitikimo metu stengsis atkalbėti Pekiną nuo kišimosi į konfliktą.

Dėl seniai užmegztų ryšių su Rusija saugumo srityje Indija, kur vyksta G20 susitikimas, atsidūrė keblioje diplomatinėje padėtyje, nes praėjusiais metais taip ir nepasmerkė Rusijos invazijos į Ukrainą.

Visgi Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sakė esąs įsitikinęs, kad susitikimo metu Indija bandys „priversti Rusiją suprasti, jog šis karas turi baigtis“.

„Be jokios abejonės, šiandieninio susitikimo sėkmė bus matuojama priartėjimo prie karo užbaigimo kontekste“, – trečiadienį reporteriams nurodė jis.

Modi: pasaulinis valdymas patyrė nesėkmę

Atidarydamas G20 užsienio reikalų ministrų susitikimą Naujajame Delyje Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi pareiškė, kad daugiašalėms institucijoms nepavyko įveikti didžiausių problemų, su kuriomis susidūrė pasaulis.

„Turime pripažinti, kad šiandien daugiašališkumas išgyvena krizę“, – įrašytame pareiškime sakė N. Modi.

Aukščiausių pasaulio diplomatų susitikime dominuos Rusijos invazija į Ukrainą, o jo šeimininkė Indija stengsis išvengti nesutarimo, kuriuo baigėsi ankstesnis G20 susitikimas.

„Pastarųjų kelerių metų patirtis – finansų krizė, klimato kaita, pandemija, terorizmas ir karai – aiškiai rodo, kad pasaulinis valdymas žlugo“, – sakė N. Modi.

Indijai, kaip ir Vakarams, susirūpinimą kelia didėjanti Kinijos galia, bet šalis yra svarbiausia Rusijos ginklų pirkėja bei padidino naftos importą iš Rusijos. Indija nepasmerkė Rusijos invazijos į Ukrainą, nors pernai N. Modi sakė prezidentui Vladimirui Putinui, kad dabar „ne metas karui“, šie jo žodžiai vertinami kaip priekaištas Maskvai.

Ketvirtadienį N. Modi paragino G20 delegatus pasistengti, kad susitikimas būtų sėkmingas, nors pripažino, kad blokas susiskaldęs dėl karo. „Neleiskime, kad problemos, kurių kartu negalime išspręsti, sutrukdytų išspręsti tas, kurias galime“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)