Bendrasis raginimas faktiškai yra praėjusią savaitę Pekino paviešinto taikos plano propagavimas: Pekinas pareikalavo gerbti nacionalinį suverenitetą ir „teritorinį integralumą“. Tiesa, 12 punktų dokumente neužsimenama, kas nutiktų Rusijos laikinai okupuotiems Ukrainos regionams.

Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV citavo Xi Jinpingą: „Kinijos pozicijos esmė – raginti siekti taikos ir derėtis... bei atsižvelgti į pagrįstus visų šalių nuogąstavimus dėl saugumo.“

Kalbėdamas apie Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) ir jų sąjungininkus, Kinijos lyderis pridūrė: „Tam tikros šalys turėtų nustoti politikuoti ir žodį „ekonomika“ naudoti kaip įrankį. Joms derėtų imtis priemonių, kurios iš tikrųjų padėtų siekti ugnies nutraukimo ir karo pabaigos bei leistų taikiai išspręsti krizę.“

Aliaksandro Lukašenkos vizitas Kinijoje

Baltarusija „visiškai sutinka ir pritaria Kinijos pozicijai bei pasiūlymams ieškoti politinio būdo Ukrainos krizei išspręsti. Kinijos siūlymai yra labai svarbūs norint išspręsti šią krizę“, A. Lukašenką citavo CCTV.

Lukašenka: Baltarusija visapusiškai palaiko Kinijos iniciatyvą dėl taikos Ukrainoje

Kinijoje šiuo metu viešintis neteisėtas Baltarusijos prezidentas pareiškė, kad jo šalis visapusiškai palaiko pastarąją Pekino iniciatyvą dėl taikos Ukrainoje.

Aliaksandras Lukašenka, Xi Jinpingas

Kaip rašo CNN, A. Lukašenka tokį komentarą išsakė susitikime su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

„Šiandienos susitikimas vyksta labai sudėtingu metu, reikalaujančiu naujų, nestandartinių požiūrių ir atsakingų politinių sprendimų“, – trečiadienį tvirtino Baltarusijos autoritaras.

Pasak jo, tokios priemonės turi būti pasitelktos siekiant užkirsti kelią „pasaulinei konfrontacijai, kuri neturės laimėtojų“. „Būtent todėl Baltarusija aktyviai teikia taikos pasiūlymus ir visapusiškai palaiko jūsų iniciatyvą dėl tarptautinio saugumo“, – tvirtino A. Lukašenka.

Baltarusijos vadovas kalbėjo praėjus keletui dienų po to, kai Kinija pristatė savo siūlymus dėl taikos Rusijos užpultoje Ukrainoje. Pekinas ragino abi puses nutraukti karo veiksmus ir sėsti prie bendro derybų stalo. Nepaisant to, šiame dokumente Pekinas aiškiai nenurodė, kad Rusija privalo išvesti savo karius iš Ukrainos. Siūlymuose Kinija pasmerkė „vienašališkų sankcijų“ naudojimą.

Baltarusija yra artima Rusijos sąjungininkė. Šalis leidžia Rusijos kariuomenei naudotis savo teritorija vykdant brutalią invaziją į Ukrainą. Nepaisant to, Baltarusijos ginkluotosios pajėgos karo veiksmuose oficialiai nedalyvauja.

JAV: Kinija įvairiais būdais remia Rusijos karą Ukrainoje

Jungtinės Amerikos Valstijos perspėjo Kiniją, kad nedvejodamos patrauks atsakomybėn visus subjektus, padedančius Rusijai kare su Ukraina.

Antradienį vienas aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas sakė, kad „Kinija nuo pat pradžių įvairiais būdais remia Rusijos karą Ukrainoje“, nors ir neteikia mirtinos pagalbos.

„Mes labai aiškiai tai pasakėme kinams. Valstybės sekretorius tai padarė Miunchene, o prezidentas ir patarėjas nacionalinio saugumo klausimais ankstesnėmis progomis tai tiesiogiai sakė kinams“, – teigė valstybės sekretoriaus padėjėjas Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno reikalams Danielis Kritenbrinkas.

Jis kalbėjo Atstovų rūmų Užsienio reikalų komiteto posėdyje ir pabrėžė, jog Pekinas skleidžia Rusijos propagandą ir savo paties dezinformaciją, kad „paremtų Rusijos karą ir dėl jo, visiškai nepagrįstai, apkaltintų Vakarus, JAV ir NATO“. D. Kritenbrinkas pridūrė, kad Kinija stiprina ekonominius ryšius su Rusija ir didina pirkimus iš jos.

JAV Prekybos departamentas įtraukė į juodąjį sąrašą 13 Kinijos subjektų, teikiančių paramą Rusijai, įskaitant vieną, „tiekiantį dalis Irano bepiločių orlaivių programai“, per Atstovų rūmų Užsienio reikalų komiteto posėdį sakė prekybos sekretoriaus pavaduotojas pramonei ir saugumui Alanas Estevezas.

„Nedvejodami įtrauksime įmones į Subjektų sąrašą, kai tik gausime faktinių duomenų, kad jos vykdo tiekimus Rusijai. Šiuo požiūriu atidžiai stebime visas trečiąsias šalis, ypač Kiniją“, – sakė A. Estevezas.

Kaip pranešta anksčiau, Kinija visame pasaulyje išleidžia milijardus dolerių, kad skleistų piktybinę propagandą, įskaitant dezinformaciją, atitinkančią Rusijos naratyvus apie Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)