„Nuo šių metų vasario 21 d. prorusiški pareigūnai pranešė apie mažiausiai 14 sprogimų aplink rusų okupuotą Mariupolio miestą. Incidentai įvyko šaudmenų sandėlyje oro uoste, dviejose degalų saugyklose ir plieno gamykloje, kurioje Rusija įsirengė karinę bazę“, – rašoma suvestinėje.

Mariupolis yra už 80 km nuo fronto linijos.

„Tikėtina, kad Rusijai kels nerimą tai, kad nepaaiškinami sprogimai vyksta zonoje, kurią laikė už galimų Ukrainos smūgių ribų. Nors anksčiau buvo stipriai nuniokotas kare, Mariupolis svarbus Rusijai, kadangi yra didžiausias 2022 m. Rusijos užgrobtas miestas, kurį ji vis dar kontroliuoja, be to, jis stovi logistiškai svarbiame kelyje“, – skelbia JK Gynybos ministerija.

Kaip praėjusią savaitę rašė „The New York Times“, Ukraina gali ilgojo nuotolio ginklus mūšio lauke panaudoti anksčiau, nei bus oficialiai paskelbta apie jų gavimą, nes taip Rusijos pajėgos būtų užkluptos iš pasalų.

„The New York Times“ teigia, kad sprogimai, nugriaudėję Mariupolyje, liudija tai, kad Ukraina, galima daryti tokią išvadą, aktyvavo savo atakas pozicijose Rusijos Federacijos okupuotų teritorijų gilumoje. Sprogimai nugriaudėjo ne tik Mariupolyje bet ir kitose Rusijos užimtose Donecko, Luhansko ir Chersono sričių teritorijose.

Smūgių skaičius, jų taikiniai ir poveikis Rusijos pajėgoms tiksliai nežinomi, nors Mariupolio miesto taryba pranešė, kad vienas iš sprogimų sunaikino Rusijos sviedinių saugyklą centriniame rajone netoliese aerouosto.

„Šie rajonai patenka į amerikiečių gamybos raketinių kompleksų HIMARS veiklos spindulį, jų turi Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Pranešimai apie sprogimus giliai priešo teritorijoje mus pasiekia nebe pirmą kartą, bet kyla klausimų, kaip Kyjivas galėjo atakuoti taikinius, esančius taip toli. Seniau jie naudojo bepiločius, specialiuosius operatorius, dirbančius giliai priešo teritorijoje, ir platų Kyjivui lojalių partizanų tinklą“, – rašo dienraštis.

Ukrainos generalinis štabas informacijos apie smūgių vietas nepateikia.

Rusijos Federacijos Mariupolio „meru“ paskirtasis Olegas Morgunas pareiškė, kad rusiška priešraketinės gynybos sistema numušė du Rusijos bepiločius, naktį atakavusius miestą.

„Kyjivas meldžia savo sąjungininkų Vakaruose suteikti ilgojo nuotolio ginklų, kuriais būtų galima smogti Rusijos pajėgų sankaupoms, fronto linijoms, vadavietėms ir sviedinių saugykloms. Kol Ukrainos oficialieji asmenys įsitikinę, kad tokios ginkluotės jau greitai turės, analitikai tikina: labai galimas dalykas, jog mūšio lauke ji bus imta naudoti anksčiau, nei apie tai bus pranešta viešai, kad rusai būtų nemaloniai nustebinti“, – rašo NYT.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)