„Rusijos ginkluotosios pajėgos reaguos, jei Kyjivo režimas surengs provokaciją“, – sakoma pareiškime. Ukraina kaltinama prie sienos dislokavusi „didelį skaičių“ karių ir ginklų.

Penktadienio pareiškime Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos „garantuos mūsų tautiečių, Rusijos taikos palaikymo kontingento ir karinių saugyklų gynybą“. „Bet koks veiksmas, keliantis grėsmę jų saugumui, pagal tarptautinę teisę bus vertinamas kaip išpuolis prieš Rusijos Federaciją“, – sakoma jame.

Moldova dar ketvirtadienį atmetė Rusijos kaltinimus, kad Ukraina planuoja karinius veiksmus prieš promaskvietišką separatistinį Uždniestrės regioną, praneša CNN.

Kiek anksčiau ketvirtadienį Rusijos gynybos ministerija apkaltino Kyjivą „artimiausiu metu rengiant ginkluotą provokaciją“ prieš Uždniestrę, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS. Jokių įrodymų ar išsamesnės informacijos, pagrindžiančios ministerijos teiginį, nebuvo pateikta.

„Valstybės institucijos nepatvirtina šį rytą Rusijos gynybos ministerijos išplatintos informacijos, – sakoma oficialiame Moldovos vyriausybės „Telegram“ kanale paskelbtoje žinutėje. – Raginame laikytis ramybės ir kviečiame visuomenę sekti oficialius ir patikimus Moldovos Respublikos šaltinius. Mūsų institucijos bendradarbiauja su užsienio partneriais ir, jei kiltų pavojui šaliai, jos nedelsdamos informuotų visuomenę“.

Nerimas dėl ilgalaikių Rusijos planų Uždniestrėje sustiprėjo, kai Maskva pernai vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Separatistinis regionas, kurį vakaruose riboja Dnistro upė, o rytuose – Ukraina, 1990 m. pasiskelbė sovietine respublika ir priešinosi bet kokiems tuometinės Moldovos bandymams tapti nepriklausoma valstybe arba susijungti su Rumunija.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad Vašingtonas yra „labai susirūpinęs“ dėl Maskvos pastangų destabilizuoti Moldovos vyriausybę.

Moldovos prezidentė Maia Sandu apkaltino Rusiją rengiant perversmą Moldovoje ir įtraukiant Uždniestrę į savo karą. Anksčiau šį mėnesį ji sakė, kad buvo gauta žvalgybinės informacijos, rodančios, jog Rusija planuoja ardomuosius veiksmus, kurių tikslas – nuversti Moldovos politinę vadovybę ir pasėti chaosą šalyje.

Rusija tai atkakliai neigia. Nepaisant to, Maskva yra pareiškusi prieštaravimą Moldovos užmojams įstoti į Europos Sąjungą (ES), o Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pripažino, jog Rusijos „santykiai su Moldova (...) labai įtempti“. „Moldovą apima antirusiška isterija“, – šią savaitę sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)