„Dėl Kinijos pateiktų pasiūlymų ir punktų, visų pirma: Kinija nėra labai patikima, nes nesugebėjo pasmerkti neteisėtos invazijos į Ukrainą. Be to, likus vos kelioms dienoms iki invazijos ji pasirašė susitarimą... dėl neribotos partnerystės su Rusija“, – sakė jis žurnalistams Taline.

Kinija penktadienį paragino surengti skubias taikos derybas ir paskelbė savo planą, kaip užbaigti karą Ukrainoje, tačiau Vakarų valstybės greitai atmetė šiuos pasiūlymus perspėdamos dėl vis glaudesnių Pekino ryšių su Maskva.

12 punktų dokumentas, kuriame raginama „politiškai sureguliuoti“ krizę, parengtas po Vakarų kaltinimų, kad Kinija svarsto galimybę apginkluoti Rusiją, o Pekinas šį teiginį atmetė kaip melagingą.

Dokumente, parengtame per Rusijos invazijos į Ukrainą vienerių metų sukaktį, visos šalys raginamos „remti Rusiją ir Ukrainą, kad jos dirbtų ta pačia kryptimi ir kuo greičiau atnaujintų tiesioginį dialogą“.

Jame taip pat aiškiai išreiškiamas nepritarimas ne tik branduolinių ginklų naudojimui, bet ir grasinimui juos dislokuoti po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pagrasino juos panaudoti.

Ukrainos portalas „Guildhall“ pažymi, kad Kinijos dokumente net nėra minimas žodis „karas“, o tik „konfliktas“ ir „Ukrainos krizė“. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad dokumento tekste nekalbama apie Ukrainos nesutikimą su Rusijos vykdoma jos teritorijų okupacija ir nekritikuojami jokie Rusijos veiksmai. Kinija tik nurodo, kad „visų šalių nepriklausomybė, suverenitetas ir teritorinis vientisumas turėtų būti veiksmingai saugomi“.

Dokumentas pateikiamas kaip tezių rinkinys ir pavadintas „Kinijos pozicija dėl politinio Ukrainos krizės sureguliavimo“, jame, be kita ko, yra tokie punktai kaip „Šaltojo karo mentaliteto atsisakymas“ ir „Vienašališkų sankcijų nutraukimas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)