„Mes kalbame, kad laikomės savo principų ir vertybių. Mes nesilaikome. Šioje salėje yra Rusijos Federacijos delegacija. Jei manęs kas paklaustų, kas yra karo nusikaltėliai, aš parodyčiau į suolus salės gale. Tai gėda. Gėda, kad ši delegacija čia, ypač turint omenyje, kad delegacijoje yra žmonės, kuriems taikomos sankcijos, kurie balsavo už nepriklausomos valstybės dalies aneksiją (Donbaso, Chersono, Zaporižios). Ši institucija sukurta saugoti ir ginti, o mes sėdime, tarsi nieko nebūtų nutikę. Pasinaudosiu proga ir cituodamas Ukrainos pareigūnus pasiųsiu žinią salėje sėdinčiai Rusijos delegacijai: „Rusijos karo laive, eik n...“ – emocingai kalbėjo R. Kolsas.

Posėdžio metu jis taip pat pasiūlė nutraukti ES vizų išdavimą Rusijos piliečiams.

Rusijos atstovas savo ruožtu sakė, kad renginyje dalyvavo „teisėtai“, o nesutinkantiems pasiūlė išeiti „kartu su savo Ukrainos vėliavomis“.

Pradėjus kalbėti Rusijos atstovui, renginio dalyviai patys demonstratyviai paliko salę.

Vaizdo įraše skamba necenzūrinė leksika:


Delfi primena, kad Lietuvos politikai dėl rusų dalyvavimo apsisprendė boikotuoti ESBO Parlamentinę Asamblėją.

Lietuvos parlamentarai teigia mėginę visomis priemonėmis neleisti sesijoje dalyvauti agresorės Rusijos delegacijai. Vis tik, nuogąstauja politikai, į prašymus atsižvelgta nebuvo ir, kaip teigia delegacijos narys Laurynas Kasčiūnas, šiomis dienomis Vienoje Dūmos veikėjai turės galimybę užsiiminėti provokacijomis.

„Reikia žinoti, kad ta Rusijos federacijos delegacija ESBO PA sudaro tokie, sakyčiau, autoritetingiausi Putino rėmėjai Dūmoje: veikėjai nuo Sluckio iki Tolstojaus, kurie iš esmės yra tikrai integruoti į režimo architektūrą ir tikrai pretenduoja į karo nusikaltėlių statusą. Todėl mes tikrai apsisprendėme šįkart su jais vienoje patalpoje ir viename mieste nebūti“, – trečiadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje teigė L. Kasčiūnas.

„Ir darėme viską, ką galėjome, kad visgi neįvyktų taip, kaip įvyko. Kad, viena vertus, nepasirodytų rusai Vienoje, kita vertus, paskutinis bandymas pakeisti situaciją buvo tas, kad Ukrainos delegacija kreipėsi į ESBO PA vadovybę ir siūlė nukelti sesiją į tolesnį laiką. Ir mes pasiūlėme, reaguodami į Ukrainos pasiūlymą, perkelti čia – į Lietuvą, į mūsų parlamentą, pavyzdžiui, kovo mėnesį. Deja, visti buvo nuspręsta palikti taip, kaip yra“, – pridūrė jis.

Todėl, pasak L. Kasčiūno, labai tikėtina, kad šiomis dienomis Vienoje vyks Dūmos veikėjų provokacijos ne tik kalbomis, bet ir įvairiomis spaudos konferencijomis.

„Matyt, bandys didžiuotis, nes sau tai gali leisti... Tai nusprendėme šiuose žaidimuose nedalyvauti“, – pabrėžė politikas. Delegacijos vadovė Vilija Aleknaitė Abramikienė taip pat nurodė, kad Rusija yra peržengusi visas įmanomas raudonąsias linijas, todėl bendrose diskusijose ji negali dalyvauti.

Austrija teisinosi išdavusi vizas į ESBO PA posėdį Vienoje atvyksiantiems Rusijos delegacijos nariams, kadangi privalėjo tai padaryti pagal susitarimą su ESBO.

Taip naujienų agentūros „Ukrinform“ korespondentui vasario pradžioje pranešė Austrijos užsienio reikalų ministerijos atstovai.

„ESBO Parlamentinės Asamblėjos žiemos sesija tradiciškai visada vyksta Vienoje. Taigi tai yra oficialus ESBO PA posėdis oficialioje būstinėje Vienoje, o ne organizuojamas Austrijos. Austrija yra sudariusi susitarimą su ESBO dėl oficialios būstinės, todėl, pagal tarptautinę teisę, yra įpareigota leisti atvykti visų ESBO šalių delegatams“, – sakė austrų diplomatai.

Komentuodami tą faktą, kad dauguma Rusijos delegacijos narių yra įtraukti į ES sankcijų sąrašus, jie pažymėjo, kad „ES sankcijos numato draudimo atvykti išimtį būtent tokiems atvejams – t. y. valstybėms, kuriose yra ESBO ir kitų tarptautinių organizacijų būstinės“.

Anksčiau austrų leidinys „Der Standard“ rašė, kad Austrija, skirtingai nei Didžioji Britanija ir Lenkija, kurios pernai neišdavė rusams vizų dalyvauti ESBO PA posėdžiuose, „leis įvažiuoti į šalį daugybei politikų ir didelei grupei Rusijos žurnalistų“.

Leidinio žiniomis, visi delegacijos iš Rusijos nariai yra įtraukti į ES sankcijų sąrašus, tarp jų – delegacijos vadovas Piotras Tolstojus ir Leonidas Sluckis, pagarsėję savo pareiškimais, remiančiais grobikišką karą prieš Ukrainą.

Baltijos šalys iškart sureagavo kritiškai. Jos atkreipė dėmesį, kad visi delegatai, kuriems išduotos vizos, pasisako už Rusijos karą ir Ukrainos teritorijų aneksiją. Todėl jiems ES sankcijos taikomos ir ESBO susitikimo metu. Neoficialiame laiške apgailestaujama, kad nebuvo atsižvelgta į politinius ir moralinius argumentus.

Ukrainos atstovas ESBO Jevhenijus Cymbaliukas taip pat išsakė kritiką Austrijos laikraštyje „Der Standard“.

Jis baiminosi, kad Rusijos atstovai gali surengti „propagandos šou“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)