„Jei JAV nori Rusijos pralaimėjimo, tuomet mes turime teisę gintis bet kokiu ginklu – įskaitant ir branduolinį“, – trečiadienį „Telegram“ kanale rašė Rusijos nacionalinės Saugumo Tarybos vadovo pavaduotojas ir buvęs prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Tada pasaulis esą atsidurtų ant globalaus konflikto slenksčio.

Skaitydamas savo metinį pranešimą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad Rusijos įveikti neįmanoma. Jis paskelbė, kad stabdo Rusijos dalyvavimą Naujojoje START sutartyje su JAV dėl branduolinių ginklų kontrolės ir branduolinių užtaisų apribojimo.

D. Medvedevas pareiškė, jog šis sprendimas yra padarinys to, kad JAV ir kitos NATO valstybės paskelbė karą Rusijai. Tačiau Vakarai nėra paskelbę karo Rusijai ir vis pabrėžia, kad nenori Ukrainoje tapti karo šalimi. Rusija 2022 metų vasario 24-ąją įžengė į kaimyninę valstybę.

Rusija yra ne kartą įspėjusi dėl naujų branduolinio ginklavimosi varžybų, kaip per Šaltąjį karą, jei Naujoji START sutartis nustos galioti. V. Putinas pabrėžė, kad šiuo metu tai bus dalyvavimo sutartyje, kuri dar galioja iki 2026 metų, stabdymas, o ne pasitraukimas iš jos.

Sprendimui dėl stabdymo dar formaliai turi pritarti Valstybės Dūma, tada jį pasirašys V. Putinas.

D. Medvedevas dabar įspėjo dėl rimtų padarinių pasauliui, jei Rusijai pasitrauks iš susitarimo. Kartu jis pareiškė, kad į ligšiolines abiejų didžiųjų branduolinių valstybių JAV ir Rusijos sutartis nėra įtrauktos NATO šalių Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos branduolinės galvutės. Tačiau jau seniai laikas tai padaryti, pabrėžė D. Medvedevas. To savo kalboje antradienį reikalavo ir V. Putinas.

2010 metais pasirašytoje Naujojoje START sutartyje buvo numatyta, kad kiekviena šalis gali turėti ne daugiau kaip 1 550 ilgojo nuotolio branduolinių kovinių galvučių ir 800 nešančiųjų sistemų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją