„Tarptautinė bendruomenė turėtų padaryti viską, kad už nusikaltimus atsakingi asmenys pagal tarptautinę teisę būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – trečiadienį paskelbtame pareiškime cituojamas „Amnesty International“ Vokietijos skyriaus generalinis sekretorius Markusas Beeko.

„Tai apima ir tyrimus dėl aukšto rango karinių pajėgų vadų ir civilinių lyderių“, – pridūrė jis.

Pasak „Amnesty“, nuo 2022 metų vasario 24 dienos, kai prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą, Maskvos pajėgos vykdo karo nusikaltimus ir kitus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus, įskaitant neteisėtas egzekucijas, seksualinį smurtą ir smurtą dėl lyties, išpuolius prieš civilinę infrastruktūrą ir gyvenamąsias vietoves, civilių gyventojų deportacijas, taip pat neteisėtas egzekucijas, dideliu mastu apšaudant miestus.

Pati invazija buvo tarptautinę teisę pažeidžiantis agresijos aktas, sukėlęs žmogaus teisių katastrofą, teigia organizacija.

Per pastaruosius 12 karo mėnesių Ukrainos žmonės išgyveno neįsivaizduojamus siaubus, sakė M. Beeko.

„Jie nusipelno teisingumo ir kompensacijų už fizines, psichines ir ekonomines kančias, kurias jiems sukėlė [Rusijos prezidentas] Vladimiras Putinas ir Rusijos kariuomenė. Tarptautinė bendruomenė privalo patraukti kaltininkus atsakomybėn“, – pridūrė jis.

„Amnesty International“ – tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija, turinti apie 10 mln. narių daugiau kaip 150 šalių. Ji renka informaciją apie žmogaus teisių pažeidimus, siunčia misijas į įvairias pasaulio šalis padėčiai tirti, kasmet skelbia ataskaitas apie žmogaus teises įvairiose pasaulio šalyse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)