V. Putinas savo kalbą iškart pradėjo nuo kaltinimų Ukrainai ir Vakarams. Esą Rusija visais įmanomais taikiais būdais bandė išspręsti šį klausimą, tačiau to padaryti nepavyko.

Dabartinius įvykius jis vadino „istoriniais ir nuspręsiančiais tolimesnę Rusijos istoriją“.

Rusijai šiuo metu yra „labai sunkus“ metas, o šiandieninę kalbą tikino sakantis „labai sudėtingomis aplinkybėmis“.

„Noriu pažymėti, kad Vakarai dar prieš prasidedant specialiajai operacijai pradėjo derybas su Ukraina dėl sunkiosios ginkluotės tiekimo“, – sakė V. Putinas antradienį Federaliniame Susirinkime.

Kaltinimų lavina

V. Putinas taip pat pakartojo kitus žinomus propagandos naratyvus, kad Ukraina kūrė biologinio ginklo laboratorijas karui ir kad buvo rengiamasi rusakalbių gyventojų Donbase genocidui.

Siekdamas apginti savo „specialiąją karinę operaciją“ Ukrainoje, Rusijos prezidentas sakė, kad kariai dirbo siekdami „užtikrinti saugumą“ šalies „istorinėse žemėse“.

Jis tikino, neva ukrainiečiai laukė, kol rusai „ateis jiems į pagalbą“, o jo pajėgos padarė „viską, kas įmanoma“, kad „ši problema būtų išspręsta taikiu būdu“.


Rusijos prezidentas kartojo savo naratyvą, neva „specialioji karinė operacija prasidėjo dėl poreikio ginti Rusijos Federaciją ir likviduoti nacistines grėsmes“.

Anot jo, Rusija darė viską, kas įmanoma, kad išspręstų Donbaso problemas taikiomis priemonėmis, bet „už mūsų nugarų buvo ruošiamas kitoks scenarijus“. V. Putinas kaltino Vakarus dviveidiškumu: „Visą tą laiką, kai degė Donbasas, Vakarai žaidė „žymėtomis kortomis“.


Kyjivas, tikino V. Putinas, nesprendė Donbaso problemų, o „tiesiog tempė laiką“. „Nuo mūsų nusprendė pasislėpti po skėtuku“, – apie NATO plėtrą kalbėjo jis.

„Maskva visada buvo atvira konstruktyviam dialogui su Vakarų šalimis ir siūlė dirbti su bendra saugumo sistema“, – pareiškė V. Putinas.

Jis kaltino Vakarus, kad šie yra godūs pinigų ir teigė, kad šalys pelnosi iš karo.

V. Putinas vėl minėjo ir „saugumo garantijas“, kurių Vakarai nesuteikė Rusijai po pakartotinių paklausimų. Jis taip pat vėl kaltino Vakarus ir Ukrainą rusofobija.

„Viskas kartojasi, nėra nieko nauja. Vakarai viską paspartino, kai 2014-aisiais parėmė pučą Ukrainoje. Ideologinis to pagrindas buvo rusofobija ir nacionalizmas“, – pažymėjo V. Putinas.

Jis demokratinius protestus Maidane Ukrainoje 2014 metais vadino „puču“, kad juos delegitimizuotų.

V. Putinas kaltino Ukrainą pradėjus karą: „Jie pradėjo karą, mes naudojame jėgą, kad jį sustabdytume.“

„Mes nekariaujame su Ukrainos žmonėmis. Ukrainos žmonės tapo Kyjivo režimo ir jų šeimininkų iš Vakarų įkaitais“, – kalbėjo V. Putinas ir vėl kaltino „Vakarų elitą“ dėl karo Ukrainoje.

„Kuo daugiau toliašaudės kovinės sistemos pateks į Ukrainą, tuo toliau atitraukinėsime grėsmę nuo mūsų sienų“, – pagrasino jis.

V. Putinas sakė, kad Vakarai dešimt metų iki šio karo jau „išleido džiną iš butelio pradėdami kitus konfliktus“. Jo teigimu, pastarieji Miuncheno saugumo konferencijos kaltinimai – „pramanai, skirti tiesai paslėpti“.

Jis tęsė savo kaltinimų tiradą – esą Vakarai kuria Rusijos, kaip priešo, įvaizdį, taip „bandydami nukreipti dėmesį nuo korupcijos jų pačių šalyse bei socialinių ir ekonominių problemų“.

„Milijonai žmonių Vakaruose stumiami į dvasinį susinaikinimą“, – pareiškė jis.

V. Putinas švaistėsi absurdiškais pareiškimais, neva Vakaruose „net pedofilija priimama kaip normalus dalykas“.

Jo teigimu, Vakarai pripažįsta tos pačios lyties asmenų santuokas: „Tai gerai. Suaugę žmonės. Turi teisę gyventi, kaip tinkami. Rusijoje mes šiuo klausimu labai tolerantiški.“

Vladimiro Putino metinė kalba

Visgi, sakė V. Putinas, Šventasis raštas teigia, kad santuoką sudaro vyras ir moteris, be to, pacitavo žiniasklaidos pranešimų, esą anglikonų bažnyčia svarsto lyties atžvilgiu neutralių terminų vartojimą Dievui įvardyti. Tai viena iš populiariausių V. Putino pasisakymų temų – kaltinimai Vakarams bandymais destabilizuoti šeimas Rusijoje.

Rusijos karo tinklaraštininkų kaltinimų, kad žuvusių karių šeimos niekaip negauna žadėtų pinigų, sulaukęs V. Putinas pažadėjo, kad Rusijos valdžia įsteigs specialių valstybinį fondą šiame kare žuvusių rusų šeimoms.

Pasak jo, visos šeimos gaus kontaktą šio fondo biurokratiniame aparate, o pats fondas pradės veiklą iki metų pabaigos: „Šį klausimą reikia spręsti, reikia gerinti situaciją.“

JAV Karo studijų institutas (ISW) prognozavo, kad V. Putinas bus priverstas neabejotinai paliesti šį klausimą, nes civilių nepasitenkinimas dėl stringančių mokėjimų tik auga. Praeitais metais už Rusiją kare kariavę žmonės šiuo metu negauna dokumentų, būtinų atsiskaitymui gauti.

Vladimiro Putino metinė kalba

V. Putinas antradienį skaitydamas savo metinį pranešimą pabrėžė, kad šiuo metu ant kortos pastatyta Rusijos egzistencija. Vakarai esą mėgina vietinį konfliktą paversti globaliu, sakė jis Federaliniame Susirinkime, kurį sudaro Valstybės Dūmos ir Federacijos Tarybos atstovai.

Kartu V. Putinas patikino: „Neįmanoma mūsų šalies įveikti mūšio lauke.“ Prezidentas teigė esąs įsitikinęs, kad dauguma Rusijos gyventojų remia vyriausybės veiksmus ginant Donbasą. „Noriu padėkoti Rusijos žmonėms už ryžtą ir drąsą“, – kalbėjo V. Putinas.

Jis sakė, kad puolimas Ukrainoje bus „sistemingai“ tęsiamas, kol „žingsnis po žingsnio“ bus pasiekti karinės operacijos tikslai.

V. Putinas teigė, kad Vakarai pradėjo „ne tik karinę ir informacinę, bet ir ekonominę agresiją“ prieš Rusiją.

„Jie nepasiekė sėkmės nė vienoje iš šių sričių. Sankcijų iniciatoriai patys save baudžia“, – kalbėjo jis.

Esą Vakarų šalys išprovokavo kainų augimą savo šalyse, gamyklų uždarymą, energetikos sektoriaus žlugimą, o „savo piliečiams sako, kad dėl to kalti rusai“.

Vėliau V. Putinas kalbėjo apie sumažėjusius Rusijos BVP rodiklius, tačiau tvirtino, kad, užuot žlugus Rusijos ekonomikai, ji buvo restruktūrizuota ir Rusija „vis dar vykdo verslą su daugeliu pasaulio regionų“.

Vladimiro Putino metinė kalba

Ukraina: jis prarado ryšį su realybe

V. Putinas „prarado ryšį su realybe“, klausydamas Rusijos prezidento kalbos konstatavo Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas. Anot jo, V. Putinas „apsigyveno realybėje, kur neįmanomas nei dialogas, nei tarptautinė teisė ar teisingumas“.

M. Podoliakas įsitikinęs, kad V. Putino pozicija „beviltiška“ ir kad „Rusijos elitas jau erzinasi bei atvirai abejoja jo gebėjimais vadovauti“.

„V. Putinas viešai pademonstravo savo nereikšmingumą ir sumišimą. Jis pabrėžė, kad Rusijos Federacija yra „taigos aklavietėje“, perspektyvių sprendimų neturi ir neturės. Nes visur yra „naciai, marsiečiai ir sąmokslo teorijos“... V. Putino pasirodymas RF parlamente – taip praeina pasaulio garbė“, – rašė M. Podoliakas tviteryje.

V. Putino kalbą pakomentavo ir JAV.

Šiandien nuskambėjęs V. Putino teiginys, kad Rusijos invaziją į Ukrainą pakurstė Vakarai, yra „absurdiškas“, teigia Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Jake‘as Sullivanas, kurį cituoja AFP: „Teiginiai, esą Rusijai buvo kilęs kažkoks pavojus iš Ukrainos ar kažko kito, yra absurdiški.“

Putinas: Rusija stabdo dalyvavimą sutartyje su JAV

Praėjus daugiau nei pusantros valandos nuo V. Putino kalbos pradžios, jis pareiškė, kad Rusija stabdo savo dalyvavimą START (Strateginės ginkluotės mažinimo) sutartyje.

Minėtoji sutartis tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų abiem pusėms riboja branduolinių galvučių skaičių iki 1550, o tarpžemyninių balistinių raketų, balistinių raketų povandeniuose laivuose ir sunkiuose bombonešiuose – iki 700.

Sutartis buvo pasirašyta 2010 metais, o 2021 metais pratęsta dar penkeriems.

„Jeigu Jungtinės Valstijos imsis branduolinių bandymų, jų imsimės ir mes“, – pareiškė V. Putinas.

„NATO sudėtyje yra ne viena branduolinė valstybė, ir jų branduolinės jėgos taip pat nukreiptos prieš mus. To neįvertinti mes tiesiog negalime. NATO valstybės narės kelia ultimatumus: Rusija, vykdyk, o mes darysime, kaip mums patinka“, – kalbėjo V. Putinas.

Transliacija trūkinėjo

Rusijos žiniasklaidos kanalai, transliuojantys V. Putino kalbą dviem Rusijos parlamento rūmams, antradienį transliacijos metu patyrė techninių problemų, skelbia „Reuters“.

„Reuters“ žurnalistai skirtingose vietose negalėjo patekti į Visos Rusijos valstybinės televizijos ir radijo transliavimo bendrovės (VGTRK) puslapį internete bei „Smotrim“ transliacijų platformą. Sutrikimo būta ne vieno.

VGTRK svetainėje internete rašoma, kad „vykdomi techniniai darbai“, o „Smotrim“ svetainė tiesiog neįsijungia. Valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ praneša, kad dėl sutrikimų kalta DDoS kibernetinė ataka.

Įkalinto opozicionieriaus Aleksejaus Navalno bendražygiai tikina sėkmingai įvykdę DDoS ataką prieš svetaines, kur transliuota V. Putino kalba. Jie tikina, kad neveikia smotrim.ru, o „Pervyj kanal“ internetinis puslapis veikia su trikdžiais.

Peskovas: Putino kreipimasis bus atidžiai nagrinėjamas visame pasaulyje

Ta proga susirinko Federalinis Susirinkimas – Valstybės Dūma ir Federacijos Taryba. Penktadienį, vasario 24-ąją, sueina lygiai metai nuo V. Putino įsakymo rusų pajėgoms įžengti į Ukrainą.

Tai 18-asis V. Putino metinis pranešimas. Šiuose pranešimuose pateikiamos pagrindinės politinės gairės Rusijos visuomenei. Pastarąjį kartą V. Putinas metinį pranešimą skaitė 2021 metų balandį. Pernai jo nebuvo – Kremliaus vadovas tai argumentavo labai didele „įvykių dinamika“.

Šiais metais V. Putino kalba kelia didelį susidomėjimą visame pasaulyje ne tik dėl karo Ukrainoje. Po kiek daugiau nei metų Rusijoje vyks prezidento rinkimai.

Stebėtojai mano, kad V. Putinas, kuriam dabar yra 70 metų, po daugiau kaip dviejų dešimtmečių valdžioje, 2024-aisiais sieks dar vienos kadencijos. V. Putinas pakeitė Konstituciją ir gali likti prezidentu iki 2036 metų.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį sakė neva šiandieninis V. Putino kreipimasis „bus atidžiai nagrinėjamas visame pasaulyje“.

Jis taip pat pažymėjo, kad savo kalboje V. Putinas įvertins ekonomikos padėtį.

„Didelė [pranešimo] dalis bus skirta specialiosios operacijos priežastims ir neišvengiamumui įvertinti“, – pareiškė D. Peskovas.

Pasak prezidento atstovo spaudai, pranešimas truks apie valandą.

Pirmadienį vykęs JAV prezidento Joe Bideno vizitas į Ukrainą, pasak D. Peskovo, „neturės įtakos pranešimo turiniui“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)