Naujienų agentūra „Associated Press“ atskleidė daugiau J. Bideno vizito į Kyjivą detalių. Anot naujienų agentūros, prieš J. Bideno vizitą amerikiečiai užmezgė kontaktą su rusais, kad išvengtų konflikto.

„Pagrindinis bendravimas su rusais įvyko nekonfliktavimui užtikrinti“, – nurodė Baltųjų rūmų atstovas.

Nepaisant to, kol J. Bidenas buvo Ukrainoje, JAV žvalgybos lėktuvai, įskaitant lėktuvą, turintį radarą „E-3 Sentry“, ir elektroninės žvalgybos orlaivį „RC-135W River Joint“, stebėjo Kyjivą iš Lenkijos oro erdvės, praneša „Associated Press“.

Gandai apie galimą JAV prezidento vizitą į Kyjivą pasirodė prieš keletą savaičių, tačiau Vašingtonas jų nepatvirtino ir J. Bideno kelionę į Europą laikė paslaptyje.

Rusija buvo iš anksto informuota apie J. Bideno vizitą Ukrainoje. Tai pareiškė J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

„Dėl jautraus šių pranešimų pobūdžio nedetalizuosiu, kokia buvo jų reakcija ir mūsų pranešimo turinys. Tačiau galiu patvirtinti, kad tokio pranešimo būta“, – žurnalistams sakė J. Sullivanas. Kaip teigiama, atitinkama informacija Rusiją pasiekė likus kelioms valandoms iki J. Bideno viešnagės.

Vašingtonas kol kas neatskleidė daugiau detalių ir apie tai, kokiu būdu JAV lyderis pasiekė Ukrainos sostinę Kyjivą. Dėl dabartinio šalį draskančio karo aukšto rango svečiai paprastai atvyksta traukiniu. J. Bideno delegacija nurodė, kad detalėmis pasidalins vėliau, sulaukusi JAV saugumo tarnybų žalios šviesos.

Bideno vizitas saugotas paslaptyje

Į slaptą kelionę į Ukrainą J. Bidenas vyko traukiniu nuo Lenkijos sienos, pirmadienį pranešė „New York Times“.

Vizitas Kyjive buvo laikomas paslaptyje saugumo sumetimais. Pranešimuose taip pat teigiama, kad J. Bidenas iš Vašingtono išvyko be išankstinio perspėjimo po to, kai šeštadienio vakarą su žmona Jill pavakarieniavo restorane.

Pareigūnai neigė, kad J. Bidenas lankysis Ukrainoje per savo planuotą kelionę į Rytų Europą.

„New York Times“ rašo: „Tiesą sakant, Baltieji rūmai sekmadienio vakarą paskelbė viešą pirmadienio tvarkaraštį, pagal kurį prezidentas tariamai tebėra Vašingtone ir tik vakare išvyksta į Varšuvą, nors iš tikrųjų jis jau buvo kitoje pasaulio pusėje.“

Bidenui siūlytos kelios vietos

Kelionės į Ukrainą išvakarėse JAV prezidentui J. Bidenui buvo pasiūlyti keli variantai, kur jis galėtų susitikti su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu. Tarp jų – Lenkijos ir Ukrainos pasienis (tiksli vieta nebuvo nurodyta) ir Lvivas – miestas Vakarų Ukrainoje, kuris laikomas gana saugiu.

Apie tai „Rolling Stone“ sakė neįvardytas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas, tiesiogiai susipažinęs su šiuo klausimu.

„Vienas iš sumanymų buvo, kad J. Bidenas ir V. Zelenskis susitiks neskelbiamoje vietoje Lenkijos ir Ukrainos pasienyje. Kita idėja buvo surengti susitikimą Lvive, Vakarų Ukrainos mieste, kuris nuo karo pradžios kelis kartus nukentėjo nuo Rusijos oro antskrydžių, tačiau išlieka palyginti saugus“, – sakoma pranešime.

Tačiau galiausiai, pasak JAV pareigūno, J. Bidenas pasirinko Kyjivą – miestą, kuris yra Ukrainos ryžto simbolis. Rusijos pajėgos Ukrainos sostinę bandė užimti praėjusiais metais prasidėjus plataus masto karui, tačiau patyrė nesėkmę.

Aiškus signalas

Ukrainos prezidentas padėkojo JAV prezidentui J. Bidenui už apsilankymą Kyjive „pačiu sunkiausiu metu“.

„Šis pokalbis priartina mus prie pergalės, – sakė V. Zelenskis bendroje kalboje žiniasklaidai. – Šiandien mūsų derybos buvo labai vaisingos... Jos buvo labai svarbios ir lemiamos.“

V. Zelenskis sakė, kad buvo tariamasi dėl naujų ilgojo nuotolio raketų, ir atkreipė dėmesį į J. Bideno pažadėtą papildomą paramą.

Taip siunčiamas „aiškus signalas, kad Rusijos bandymas atnaujinti puolimą neturės jokių šansų“, – sakė Ukrainos prezidentas, pasak kartu su J. Bidenu keliaujančių žurnalistų.

„Rusijos tikslas buvo ištrinti Ukrainą iš žemėlapio, – sakė J. Bidenas. – Putino okupacinis karas žlunga.“

JAV prezidento vizitas į Kyjivą liudija tvirtą paramą Ukrainos valstybei Rusijos sukeltame neteisingame kare ir yra nedviprasmiškas signalas visiems partneriams, kad verta būti kartu su Ukraina.

Tai pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, atsakydamas į klausimą, ar šis vizitas yra simbolinis, ar pragmatiškas, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

„Jis [J. Bideno vizitas] vis dėlto yra pragmatiškas. Tai tvirtos paramos Ukrainai šiame neteisingame kare demonstravimas. Tai nedviprasmiškas signalas visiems partneriams būti kartu su Ukraina, tikėti Ukrainos pergale. Ne tik „tegul jie laikosi ir išgyvena“, bet ir „tikėkite Ukrainos pergale ir darykite viską dėl jos“. O, svarbiausia, – greitai“, – sakė O. Reznikovas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, JAV prezidentas J. Bidenas pirmadienį netikėtai atvyko į Ukrainą su vizitu. Tai pirmasis jo, kaip Baltųjų rūmų šeimininko, apsilankymas Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)