Šalies vadovas pareikš tolesnę JAV paramą Ukrainai lankydamasis kaimyninėje Lenkijoje, kur nusileis antradienio rytą, ir nekeis įvykių eigos, sekmadienį sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

„Akivaizdu, kad išlaikome didelį solidarumą su Ukrainos žmonėmis, – sakė jis MSNBC laidoje „The Sunday Show with Jonathan Capehart“.

„Jungtinės Valstijos pirmauja pasaulyje pagal indėlį – ar tai būtų humanitarinė pagalba, ar karinė ginkluotė Ukrainai – ir mes ketiname toliau naudotis savo telkimo galia, kad suburtume pasaulį, pritrauktume paramą Ukrainai, – sakė J. Kirby. – Tačiau prezidentas šios kelionės metu neplanuoja atvykti į Ukrainą.“

J. Bidenas turi susitikti su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda ir aptarti „kolektyvines pastangas remti Ukrainą ir stiprinti NATO atgrasymo priemones“, pranešė Baltieji rūmai.

Lenkija yra pasirengusi nusiųsti Ukrainai naikintuvų MiG, jei JAV vadovaus sąjungininkėms didinant orlaivių siuntimą, šeštadienį pareiškė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

J. Bidenas taip pat susitiks su rytinių NATO narių lyderiais ir pasakys kalbą apie tai, „kaip mes ir toliau palaikysime Ukrainos žmones tiek, kiek reikės“, nurodė Baltieji rūmai.

Planuojama, kad jis išvyks trečiadienį, likus dviem dienoms iki Rusijos invazijos metinių.

Pastaraisiais mėnesiais karo nuniokotoje Ukrainoje lankėsi tokios įžymybės kaip JAV pirmoji ponia Jill Biden, buvęs JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir roko grupė „U2“, todėl dabar spėliojama, ar prezidentas irgi ryšis tokiai kelionei.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjusį balandį sakė, kad tikisi, jog J. Bidenas vieną dieną atvyks, tačiau Baltieji rūmai greitai šią idėją atmetė.

Kelionė iš Lenkijos į Ukrainą pareikalautų ilgos kelionės traukiniu arba potencialiai pavojingo skrydžio, todėl J. Bideno patarėjai mano, kad rizikuoti neverta, sekmadienį pranešė „Politico“.

Pernai kovą J. Bidenas aplankė JAV karius, dislokuotus Žešuve, Lenkijoje, maždaug už 96 km nuo Ukrainos sienos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)