Bulgarų tiriamosios žurnalistikos atstovas Christo Grozevas, ilgametis Kremliaus kritikas, po paskelbimo apie apdovanojimą parašė „oho“, pareiškęs, kad jam buvo „uždrausta“ dalyvauti asmeniškai.

Dokumentinio filmo prodiuserė Odessa Rae atidavė pagarbą Ch. Grozevui, kurio ji negalėjo matyti blizgančioje ceremonijoje dėl „pavojaus visuomenės saugumui“.

„Jis atidavė viską, kad papasakotų šią istoriją ir kitas istorijas, kurias būtina papasakoti“, – sakė ji susirinkusiesiems.

Ch. Grozevas, kuris yra pagrindinis tyrimų svetainės „Bellingcat“ tyrėjas Rusijoje ir kuriam priskiriamas nuopelnas, kad jis padėjo atskleisti sąmokslą nužudyti A. Navalną, pasirodo dokumentiniame filme. Jame jis pasakoja, kaip kartu su kolege žurnaliste Marija Pevčich atskleidė apnuodijimo sąmokslo detales, liudijančias apie Rusijos dalyvavimą.

Tačiau penktadienį tviteryje jis parašė: „Nustebau sužinojęs, kad britų policija uždraudė man ir visai mano šeimai dalyvauti šį savaitgalį vyksiančiuose BAFTA apdovanojimuose“.

Londono miesto policija tik pranešė, kad „kai kurie žurnalistai, būdami Jungtinėje Karalystėje, gali susidurti su priešiškais užsienio valstybių ketinimais“. BAFTA organizatoriai teigė, kad jų svečių ir darbuotojų saugumas yra prioritetas.

Šeštadienį per Amerikos režisierių gildijos apdovanojimus Beverli Hilse filmo „Navalnas“ režisierius Danielis Roheris agentūrai AFP sakė, kad Ch. Grozevas buvo „pašalintas“ iš BAFTA apdovanojimų.

„Rusai bando jį nužudyti, – sakė D. Roheris. – O jam nebeleidžiama vykti į Europą. Tai dramatiškai pakeitė jo ir jo šeimos gyvenimą“.

Sprendimas neįleisti Ch. Grozevo buvo „bailus“ ir „labai nuviliantis“, pridūrė kanadiečių režisierius. Pasak jo, tyrimus atliekantys žurnalistai neturėtų būti baudžiami, kai jie „atskleidžia (Rusijos prezidento) Vladimiro Putino mafijos melą, korupciją ir genocidines tendencijas“.

A. Navalnas, žymiausias V. Putino oponentas, pastaruosius dvejus metus laikomas griežtojo režimo kalėjime už Maskvos ribų po to, kai buvo nuteistas neva už turto pasisavinimą. Prieš tai jis buvo apnuodytas sovietų gamybos nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ per kelionę į Sibirą 2020 metais ir apkaltino V. Putiną prisidėjus prie šio išpuolio.

Kalbėdama „Bafta“ apdovanojimų laureatų salėje, Rusijos tiriamosios žurnalistikos žurnalistė M. Pevčich paragino Kremlių išlaisvinti A. Navalną ir visus politinius kalinius.

„Prieš Navalnui patenkant į kalėjimą aš jam pažadėjau, kad laiką, kurį jis bus kalėjime, praleisiu užlipusi ant aukščiausios kėdės, ant aukščiausio kalno ir šaukdama bei rėkdama jo vardą ir užtikrindama, kad žmonės nepamirštų to, ką jis padarė mano šaliai, – kalbėjo M. Pevčich. – Ir aš manau, kad šio vakaro scena yra pakankamai aukštas kalnas ištarti jo vardui nuo scenos. Tai didelė garbė, ir visi prisiminkime, kad kol mes šįvakar turime puikų vakarą, daugybė žmonių, deja, šiuo metu dienas leidžia kalėjime vien dėl to, kad vienas korumpuotas KGB žmogus nusprendė apvogti didžią šalį“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją