NATO kontaktine atstovybe Ukrainoje Lietuvos ambasada tapo 2023-2024 metų laikotarpiui, kuris, kaip teigia URM, yra lemiamas Ukrainos ir viso regiono saugumui bei ateičiai. Šias funkcijas Lietuva perima iš jomis iki šiol besidalinusių Jungtinės Karalystės ir Kanados ambasadų. Taikos sąlygomis kontaktinės atstovybės funkcijos reiškia atsakomybę koordinuoti NATO šalių veiksmus, gerinant Aljanso įvaizdį šalyse-NATO partnerėse.

URM teigimu, Lietuva sieks išnaudoti NATO kontaktinės ambasados funkcijas maksimaliai padėti Ukrainai, spartinant jos euroatlantinę integraciją, ir informuoti diplomatinę bendruomenę Kyjive apie artėjantį NATO viršūnių susitikimą Vilniuje. Karo metu Ukrainos visuomenės palaikymas narystei NATO yra stipriai išaugęs – siekia net 86 proc.

Mantas Adomėnas

Kaip teigiama išplatintame pranešime, penktadienį buvo surengta apskrito stalo diskusiją, ruošiantis artėjančiam NATO viršūnių susitikimui Vilniuje. Diskusijos dalyviai, tarp kurių – Ukrainos Europos ir Euroatlantinės integracijos vicepremjerė Olha Stefanishyna, Lietuvos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas ir šalyje reziduojantys NATO valstybių ambasadoriai, akcentavo ypatingą Ukrainos reikšmę Aljanso saugumui. Viceministras M. Adomėnas pažymėjo, kad artėjančiame NATO viršūnių susitikime NATO durys Ukrainai turi būti plačiai atvertos ir pakvietė NATO šalis aktyviai prisidėti siekiant šio bendro tikslo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją