Per vadinamosios suinteresuotų šalių tankų koalicijos susitikimą NATO posėdžio Briuselyje kuluaruose naujų pažadų dėl tankų „Leopard 2A6“ nebuvo duota.

Kadangi tik Vokietija ir Portugalija yra pasirengusios tiekti tankus „Leopard 2A6“, šio modelio tankų tiekimas šiuo metu neviršija bataliono pajėgumų, sakė B. Pistoriusas.

Vokietija pažadėjo 14 tokių tankų, o Portugalija – tris. Švedija vis dar vertina, ar gali tiekti „Leopard 2A6“ Ukrainai, kur batalionas paprastai turi 31 tanką.

„Leopard 2A4“ modelių kol kas pažadėta daugiau – šiuo metu jų yra beveik 30, sakė B. Pistoriusas.

Sausį Vokietijos vyriausybė sakė, kad nori surinkti du „Leopard 2“ tankų batalionus Ukrainai.

Šalia karinės paramos Ukrainai NATO ministrai aptarė, kaip padidinti šaudmenų gamybą, kad būtų geriau patenkinti Ukrainos poreikiai ir papildytos atsargos.

Be to, sąjungininkai aptarė būsimas išlaidas gynybai pasikeitusioje saugumo aplinkoje. Pagal dabartinį įsipareigojimą NATO narių prašoma iki 2024 metų priartėti prie etalono – gynybai skirti bent 2 proc. savo BVP. Šis įsipareigojimas bus peržiūrėtas kitame aljanso aukščiausiojo lygio susitikime liepos mėnesį.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas po susitikimo sakė, kad „akivaizdu, jog gynybai turime skirti daugiau lėšų“. „Gyvename vis pavojingesniame pasaulyje“, – sakė jis.

„Ukrainoje, Europoje vyksta plataus masto karas, be to, matome nuolatinę terorizmo grėsmę, taip pat matome iššūkius, kuriuos mūsų saugumui kelia Kinija“, – pridūrė NATO vadovas.

„Manau, kad turėtume 2 proc. nuo BVP laikyti nebe viršutine riba, o žemiausia riba, minimumu“, – pažymėjo jis, kaip didesnių išlaidų priežastis nurodydamas padidėjusius šaudmenų, oro gynybos, mokymo ir parengties poreikius.

Norint viršyti dabartinį 2 proc. įsipareigojimą, Vokietijai reikėtų gerokai padidinti išlaidas gynybai. Remiantis viešais duomenimis, Berlyno gynybos išlaidos 2022 metais turėtų sudaryti 1,44 proc. nuo BVP.

NATO ministrai taip pat aptarė aljanso atgrasymo strategiją Rusijos atžvilgiu ir sustiprintą buvimą Rytų Europos šalyse.

B. Pistoriusas sakė, kad Vokietija glaudžiau bendradarbiaus su Jungtine Karalyste ir Kanada dėl trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – apsaugos.

Tai apima geresnį bendrų pratybų koordinavimą siekiant didesnio atgrasomojo poveikio, sakė ministras.

Vokietija kartu su JK ir Kanada yra viena iš pirmaujančių NATO valstybių rytiniame flange, o Bundesveras vadovauja tarptautinei kovinei grupei Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją