Rusų nesėkmės prie Vuhledaro išryškino tiek vadovavimo, tiek taktikos trūkumus Rusijos pajėgose, šioms ruošiantis pavasario puolimui. Jei tokios nesėkmės pasikartos ir kitose vietose Donecke bei Luhanske, Kremliui bus sudėtinga įgyvendinti savo planus užgrobti daugiau teritorijų, rašo CNN.

Ukrainos kariuomenės paskelbti vaizdo įrašai, kuriuos išanalizavo CNN ir karo ekspertai, rodo, kad mažiausiai dvi dešimtys Rusijos tankų ir pėstininkų kovos mašinų buvo sugadintos arba sunaikintos vos per kelias dienas.

Tuo metu Rusijos gynybos ministerija primygtinai tikino, kad Vuhledaro puolimas, kuriame aktyviai dalyvauja 155-oji jūrų pėstininkų brigada, vyksta pagal planą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, praėjusį sekmadienį parodytas televizijos laidoje, sakė, esą „jūrų pėstininkai dirba taip, kaip turėtų. Būtent dabar. Didvyriškai kovoja“.

Tačiau net Kremliaus statytinis apsišaukėliškoje „Donecko liaudies respublikoje“ Denisas Pušilinas pripažino, jog padėtis prie Vuhledaro yra „karšta“, jis tikino, neva ukrainiečiai „ir toliau perkelia didelius rezervus, o tai sulėtino šios gyvenvietės išlaisvinimą“.

Karo istorikas Tomas Cooperis, tyrinėjęs mūšius prie Vuhledaro, miestą apibūdina kaip „didelę, aukštą tvirtovę viduryje tuščios, plokščios dykumos“. Miestas yra apsuptas lygumų, taigi jau vien jo aukšti pastatai suteikia Ukrainos gynėjams – daugiausia 72-ajai brigadai – reikšmingą pranašumą.

„Kaip kalakutai šaudykloje“

Lapkritį prastai sumanytas planas užimti Vuhledarą rusams jau atnešė daug aukų ir beveik sukėlė maištą tarp 155-osios jūrų pėstininkų brigados karių. Rusijos karinės vadovybės kritikai teigia, kad vadovavimas paskutiniam puolimui yra dar blogesnis.

T. Cooperis teigia, kad rusai aplink Vuhledarą sutelkė didžiules pajėgas, tačiau paskutinę sausio savaitę surengtos atakos buvo mirtinai ydingos.

„Jie judėjo gana siauru keliu, ukrainiečiai visą laiką juos stebėjo nuo aukštų Vuhledaro pastatų, ir tada jie susidūrė su maždaug 500 metrų tuščio reljefo rytinėje miesto pusėje“, – savo tinklaraštyje rašė T. Cooperis.

„Ukrainos artilerija ne tik padarė didelių nuostolių besiveržiantiems daliniams, bet ir smogė jų užnugariui – nutraukė jų tiekimo ryšius ir galimus pasitraukimo maršrutus“, – komentavo ekspertas.


Nemažai Rusijos karo tinklaraštininkų ėmė aršiai kritikuoti Vuhledaro puolimą.

„Jie buvo sušaudyti kaip kalakutai šaudykloje“, – sakė buvęs separatistų vadas Igoris Strelkovas-Girkinas. Jis pridūrė, kad buvo likviduota daug tankų T-72B3/T-80BVM, geriausių desantininkų ir jūrų pėstininkų.

„Tik visiški kvailiai kelis mėnesius iš eilės kaktomuša puola toje pačioje vietoje, gerai įtvirtintoje ir itin nepatogioje puolantiems“, – kitame „Telegram“ įraše konstatavo I. Strelkovas.

Kritika vadams

Rusijos karo tinklaraštininkai, turintys dešimtis, o kai kurie ir šimtus tūkstančių „Telegram“ prenumeratorių, labai kritiškai vertino epizodus iš Vuhledaro.

Kanalas „Moscow Calling“ pareiškė, kad tankų ir pėstininkų kovos mašinų judėjimas „lieknomis kolonomis“ prie Vuhledaro prašyte prašosi problemų. Pasak kanalo, Rusijos daliniams čia trūksta informacijos, nes vadai nesugebėjo integruoti žvalgybos duomenų rinkimo į mūšio lauko sprendimus.

„Visa tai buvo įgyvendinta arba šiuo metu yra įgyvendinama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų“, – palygino kanalas.

„Moscow Calling“ tvirtino, kad senesniems tankams T-72, dislokuotiems Vuhledare, trūksta patobulinimų, kurie pagerintų vairuotojo matymą. Tai esą gali padėti paaiškinti kelis atvejus, kai atrodė, kad Rusijos tankai susipainiojo arba aklai atsitraukė.

Keli Rusijos karo apžvalgininkai paragino atleisti Rytų pajėgų grupės vadą generolą leitenantą Rustamą Muradovą. R. Muradovas vadovavo lapkritį, kai 155-osios grupės vyrai tvirtino, kad jo taktika padarė pražūtingų nuostolių.

Kitas tinklaraštininkas pridūrė, kad Rusijos pajėgos yra pasmerktos kartoti savo klaidas, jei tokie vadai liks savo vietoje.

„Vagner“ palankus „Telegram“ kanalas „Grey Zone“ apie R. Muradovą rašė taip: „Šis bailys guli kontrolės poste ir siunčia koloną po kolonos, kol vienos iš brigadų, dalyvavusių Vuhledaro puolime, vadas miršta kontaktinėje linijoje.“

Pasak neoficialių Rusijos šaltinių, žuvo specialiųjų pajėgų pulkininkas Sergejus Poliakovas.

„Šie žmonės [lapkričio mėnesį] nužudė daug personalo ir prarado įrangos, ir neprisiėmė jokios atsakomybės. Po to su tuo pačiu nemokšiškumu jie pradėjo pulti Vuhledarą“, – R. Muradovo vadovavimą komentavo kitas Rusijos tinklaraštis, turintis daugiau nei 500 000 sekėjų.


Prastas mobilizuotų karių parengimas

Visgi Vašingtone įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) teigia, kad prastas vadovavimas yra tik dalis problemos. „Rusijos pajėgų taktika yra labai disfunkcinė ir greičiau byloja, kad 155-oji jūrų pėstininkų brigada sudaryta iš prastai paruoštų mobilizuotųjų, o ne kad vadai blogi“, – mano ekspertai.

„Rusijos karo tinklaraštininkai, tikėtina, apkaltino karinę vadovybę, kad sumenkintų tą faktą, jog sistemingai bloga mobilizuotų rusų parengtis greičiausiai baigsis panašiomis taktinėmis nesėkmėmis visoje Ukrainoje“, – svarstė ISW.

JK gynybos ministerija įvertino, kad Rusijos aukų padidėjimą tokiose vietose kaip Vuhledaras „greičiausiai lemia įvairūs veiksniai, įskaitant apmokyto personalo, koordinavimo ir išteklių trūkumą fronte“.

Ukrainos kariuomenės pareigūnai teigia, kad Vuhledarą puola atsitiktinis Rusijos pajėgų „mišinys“, kuriame yra ir profesionalių dalinių, ir neseniai mobilizuotų, DLR milicijos, ir privačios karinės bendrovės „Patriot“, kuri, kaip teigiama, yra artima Rusijos gynybos ministerijai, pėstininkų.

ISW vertina, kad nesėkmės aplink Vuhledarą nežada gero platesniam Rusijos puolimui: „Jos greičiausiai dar labiau susilpnino Rusijos ultranacionalistų bendruomenės tikėjimą, kad Rusijos pajėgos gali pradėti ryžtingą puolimo operaciją.“

Tačiau padidėjus Rusijos puolimo tempui kai kuriems Ukrainos daliniams ima trūkti amunicijos. Analitikai įspėja, kad ukrainiečiams dabar yra iššūkis pakankamai greitai aprūpinti dalinius sviediniais ir prieštankinėmis raketomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)