„Mūsų pozicija ir toliau bus tai, kad visi tie atsakingi už nusikaltimus turi patirti teisingumą ir atsakyti už tai ką padarė, ir į tai reikia susitelkti jau dabar. Tiek iš teisinės, tiek iš politinės perspektyvos reikia rasti sprendimą, kaip surinkti reikiamus žmones „aplink stalą“ ir įsteigti šį tribunolą. Mes tą raginame ir toliau raginsime“, – ketvirtadienį Europos Parlamente Strasbūre žurnalistams teigė R. Metsola.

Europos Parlamentas tapo varomąją jėga (siekiant steigti specialųjį tribunolą – ELTA). Mes esame tie, kurie siekia šio tribunolo įsteigimo ir toliau to sieksime“, – pridūrė ji.

R. Metsola pažymėjo, kad EP turi galutinį tikslą, ir tai taika, kurios trokšta tiek europiečiai, tiek ypatingai to nori ukrainiečiai. Tačiau, anot jos, taika be laisvės ir teisingumo nebūtų verta vadintis „taika“.

„Mes neturėtume pamiršti, kad visa vieningos Europos idėja yra paremta taika. Tačiau taika be laisvės ir taika be teisingumo yra neverta būti vadinama „taika“. Todėl Europos Parlamentas labai vieningai paragino įsteigti specialų tribunolą Rusijos veiksmams agresijos Ukrainoje metu nagrinėti. Tai buvo stipriausias signalas, kurį mes norėjome išsiųsti sausio 19 dieną ir taip pat siųsime šią savaitę dirbdami prie tolimesnių tekstų“, – sakė EP pirmininkė.

Ji akcentuoja, kad įrodymų apie karo nusikaltimus, atliktus prieš ukrainiečius, vis daugėja ir visa tai yra tarptautinės teisės pažeidimas.

„Mes matėme masinius kapus Bučoje, Mariupolyje, Iziume ir kitose vietose. Taip pat visi mato nesibaigiantį civilinių taikinių ir infrastruktūros naikinimą. Visa tai yra tarptautinės teisės pažeidimas. Ir Europos Parlamentas jau paskelbė Rusiją kaip terorizmą vykdančia ir terorizmą remiančia valstybe“, – tikino R. Metsola.

ELTA primena, kad sausio viduryje Europos Parlamento nariai paragino įsteigti specialų tarptautinį tribunolą Rusijos politinių ir karinių vadovų bei jų sąjungininkų nusikaltimams Ukrainoje tirti.

Rusijos pajėgų nusikaltimai Bučoje, Irpinėje ir daugelyje kitų Ukrainos miestų atskleidžia karo brutalumą, todėl svarbu imtis koordinuotų tarptautinių veiksmų, siekiant nustatyti kaltų už karą atsakomybę, pažymima EP rezoliucijoje.

Europarlamentarai primena ir ragina ES kartu su Ukraina ir tarptautine bendruomene sutelkti pastangas steigiant specialų tarptautinį tribunolą, kuris tirtų Rusijos politinių ir karinių vadovų bei jų sąjungininkų agresijos Ukrainoje nusikaltimus ir patrauktų baudžiamojon atsakomybėn jų vykdytojus. EP nariai prašo ES institucijų padėti įsteigti laikiną prokuratūrą, kuri būtų labai svarbus praktinis žingsnis siekiant šių nusikaltimų tyrimo ir būsimo baudžiamojo persekiojimo.

Nors tiksli specialaus tribunolo sudėtis ir veiklos metodai dar neapibrėžti, europarlamentarai įsitikinę, kad jo jurisdikcijoje turi būti ne tik Vladimiro Putino, bet ir Aliaksandro Lukašenkos bei jų šalių politinės ir karinės vadovybės veiksmų tyrimas, nes Baltarusijos režimas padeda Rusijai tęsti agresiją prieš Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją