„Laimė, dar yra sričių, kurių neriboja Baltarusijai taikomos sankcijos, ir mes susitarėme plėtoti bendradarbiavimą... Tai pirmiausia žemės ūkis ir maisto pramonė, kur jau dabar Vengrijos eksportas yra didelio masto, taip pat farmacijos pramonė – iš mūsų kompanijų perkama medikamentų už 60 mln. dolerių. Daugeliui taip pat svarbu, kad mes apsikeitėme transporto leidimais, siekdami pašalinti kliūtis Baltarusijos ir Vengrijos transporto įmonėms, gabenančioms prekes tarp mūsų šalių“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė P. Szijjártó.

Per spaudos konferenciją po susitikimo su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Aleiniku jis taip pat paragino nutraukti ugnį ir pradėti derybas tarp Rusijos ir Ukrainos.

„Dabar nėra nieko svarbiau už žmonių gyvybių gelbėjimą... Per mūsų susitikimą aš kelis kartus pabrėžiau, kad mes, vengrai, esame taikos pusėje“, – sakė P. Szijjártó. Jis pridūrė, jog prašė savo kolegos Baltarusijos URM vadovo „daryti viską, kad būtų pasiekta taika ir baigtųsi karas“.

Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „BelTA“ praneša, kad vizito metu Vengrija ir Baltarusija pasirašė bendradarbiavimo sutartį 2023 metams, kurioje kalbama ir apie ekonominių ryšių plėtojimą, švietimo ir kultūros mainų skatinimo priemones. Pavasarį planuojama surengti dviejų šalių tarpvyriausybinės prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdį.

Pasak S. Aleiniko, Vengrijos URM vadovo vizitas „bus signalas partneriams Europoje tęsti dialogą su Baltarusija“.

Prieš vizitą P. Szijjártó sakė, kad dėl savo sprendimo vykti į Minską tikriausiai sulauks daugelio kolegų Vakaruose kritikos, tačiau jis mano, jog tai teisingas sprendimas, kadangi būtina išsaugoti komunikacijos kanalus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)