Tai pirmas kartas per pastaruosius dešimtmečius, kai Maskva nedalyvaus kasmetiniame renginyje, į kurį susirenka pasaulio lyderiai ir aukšto rango sprendimų priėmėjai aptarti tarptautinio saugumo iššūkių.

Derybos neturi suteikti platformos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir jo vyriausybei skleisti propagandą, pirmadienį Berlyne pristatydamas programą sakė konferencijos direktorius Christophas Heusgenas.

Irano vyriausybės pareigūnai šiais metais čia taip pat nelaukiami.

Iš viso Bavarijos sostinėje nuo penktadienio iki sekmadienio vyksiančioje konferencijoje dalyvaus daugiau kaip 40 valstybių ir vyriausybių vadovų bei 90 ministrų.

Tarp programoje dalyvaujančių asmenų yra JAV viceprezidentė Kamala Harris, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Konferencijoje dalyvaus ir Kinijos diplomatijos vadovas Vangas Ji, nors Kinija ir toliau remia V. Putiną šiame kare ir karo kaltininkėmis vadina JAV bei NATO.

Tačiau konferencijoje pirmą kartą nekviečiama dalyvauti Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

„Nusprendžiau, kad AfD nekviesime“, – sakė Ch. Heusgenas. Visų kitų parlamente atstovaujamų partijų politikai buvo pakviesti.

Ch. Heusgenas nenurodė AfD pašalinimo priežasties. „Tai Miuncheno saugumo konferencijos pirmininko sprendimas“, – atsakė jis į jam pateiktą klausimą.

Buvęs Vokietijos kanclerės Angelos Merkel patarėjas užsienio politikos klausimais šiemet pirmą kartą pirmininkauja konferencijai ir yra pirmasis, neįtraukęs AfD.

Vokietijos vidaus žvalgybos agentūra stebi AfD dėl nuogąstavimų, susijusių su galimu ekstremizmu.

Penktadienį prasidedanti konferencija rengiama artėjant į pabaigą pirmiesiems Rusijos invazijos į Ukrainą metams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją