Visame pasaulyje pasirodė tūkstančiai pranešimų apie pedofiliją Katalikų Bažnyčioje, o popiežiui Pranciškui tenka našta spręsti šį skandalą.

Portugalijos tyrimas, kurį užsakė šios griežtai katalikiškos šalies Bažnyčia, paskelbė savo išvadas po to, kai pernai išklausė daugiau kaip 500 aukų.

„Šie liudijimai leidžia mums nustatyti kur kas didesnį aukų ratą – mažiausiai 4 815“, – spaudos konferencijoje Lisabonoje, kurioje dalyvavo keli aukšti Bažnyčios pareigūnai, sakė komisijos vadovas Pedro Strechtas.

Vaikų psichiatras P. Strechtas sakė, kad dabar Portugalijai būtų sunku ignoruoti vaikų seksualinio išnaudojimo faktą ar jo sukeltas traumas.

Portugalijos vyskupų konferencijos (CEP) vadovas vyskupas Jose Ornelasas atsakys į komisijos išvadas vėliau pirmadienį.

Šalies vyskupai kovo mėnesį rinksis į posėdį, kad padarytų išvadas iš ataskaitos ir „kiek įmanoma labiau atsikratytų šio blogio“, sausio mėnesį sakė CEP vyresnysis narys tėvas Manuelis Barbosa.

Susidūręs su gausybe visame pasaulyje išaiškėjusių dvasininkų lytinio išnaudojimo atvejų ir kaltinimų dangstymu, popiežius Pranciškus 2019 metais pažadėjo išrauti pedofiliją Katalikų Bažnyčioje.

Be Portugalijos, tokie tyrimai pradėti ir kitose šalyse, įskaitant Australiją, Prancūziją, Vokietiją, Airiją ir Nyderlandus.

Pontifikas galbūt susitiks su kai kuriomis aukomis, kai rugpjūčio mėnesį lankysis Lisabonoje, neseniai sakė sostinės vyskupas augziliaras Americo Aguiaras.

„Bažnyčia turi apsivalyti“

Daugumai P. Strechto šešių narių komisijos užregistruotų nusikaltimų jau suėjo senatis, tačiau 25 bylos buvo perduotos prokuratūrai.

Viena iš jų susijusi su „Aleksandra“, 43 metų moterimi, kuri pageidavo likti nežinoma. Ji tvirtina, kad kunigas ją išprievartavo per išpažintį, kai ji buvo 17-metė vienuolė novicija.

„Labai sunku kalbėti apie tokius dalykus Portugalijoje“, šalyje, kurioje 80 proc. žmonių teigia esantys katalikai, sakė Aleksandra, kuri dabar yra motina ir dirba virtuvės pagalbininke. „Daugelį metų laikiau tai paslaptyje, bet man vienai tapo vis sunkiau su tuo susidoroti“, – sakė ji praėjusią savaitę interviu telefonu AFP.

Prieš trejus metus ji sukaupė drąsą ir pranešė apie prievartautoją Bažnyčios vadovybei. Tačiau ji sakė, kad buvo „ignoruojama“. Atsakingas vyskupas nieko nepadarė, tik perdavė jos skundą Vatikanui, kuris iki šiol neatsakė.

Praėjusių metų balandį Lisabonos kardinolas patriarchas ir aukščiausio rango Portugalijos prelatas Manuelis Clemente sakė, kad yra pasirengęs „pripažinti praeities klaidas“ ir paprašyti aukų „atleidimo“.

„Vyskupai, prašantys atleidimo, man nieko nereiškia. Mes nežinome, ar jie tai daro nuoširdžiai“, – atkirto Aleksandra, pridurdama, kad Bažnyčia ir jos piktnaudžiavimų dangstymas jai „sukelia šleikštulį“.

Pasak jos, nepriklausoma komisija bent jau suteikė jai galimybę išsikalbėti ir psichologinę paramą. Tai buvo „geras pirmasis žingsnis“ aukoms, norinčioms „pralaužti tylos sieną“, kuri jas supo.

„Tai užtruko pernelyg ilgai, – P. Strechtas pacitavo kitą anoniminę auką. – Bažnyčia turi apsivalyti.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)