„Generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo įgaliojimai buvo pratęsti tris kartus, šias pareigas jis eina beveik devynerius metus“, – teigė NATO atstovė Oana Lungescu.

„Generalinio sekretoriaus kadencija baigiasi šių metų spalio mėnesį ir jis neketina siekti dar vieno įgaliojimų pratęsimo“, – pažymėjo ji.

J. Stoltenbergo įgaliojimai buvo pratęsti iki 2023 m. rugsėjo 30 d. praėjusių metų kovą, netrukus po to, kai prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą.

Pastaruoju metu buvo spėlionių, kad 63-ejų metų J. Stoltenbergo, buvusio Norvegijos premjero, kadencija gali būti dar kartą pratęsta dėl karo Ukrainoje. Visgi diplomatai atkreipė dėmesį į tai, kad tokiu atveju gali susidaryti įspūdis, jog NATO nesugeba susitarti dėl naujo vadovo.

Kol kas neaišku, kas galėtų pakeisti J. Stoltenbergą. Buvęs Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi ir Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas įvardijami kaip galimi kandidatai, nors dažnai pasirenkamas visai kitas variantas nei minimi žiniasklaidoje.

Tikimasi, kad 30 Aljanso narių sprendimą priims ne vėliau kaip liepą Vilniuje vyksiančiame aukščiausio lygio susitikime. Sprendimas dėl naujo vadovo priimamas vienbalsiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją