Pasak radijo, vandens išleidimas iš Rusijos kontroliuojamo Kachovkos rezervuaro pietų Ukrainoje vyksta nuo 2022 m. lapkričio mėn. Dėl to, remiantis palydovo duomenimis, vandens lygis ežere nukrito iki žemiausio lygio per tris dešimtmečius. Komercinių bendrovių „Planet“ ir „Maxar“ pateiktose atskirose nuotraukose matyti, kaip dėl sparčiai mažėjančio vandens lygio keičiasi pakrantės linija palei rezervuarą.

Kachovkos rezervuaras yra didžiulis dirbtinis ežeras, paskutinis rezervuarų tinkle palei Dnieprą. Nuo XX a. šeštojo dešimtmečio jis tiekia geriamąjį ir drėkinamąjį vandenį pietiniams Ukrainos regionams – Chersonui ir Zaporožei.

Kachovka

Iš telkinio vedantis 400 km ilgio kanalas taip pat aprūpina Rusijos okupuotą Krymą. 2014 m. Rusijai užgrobus Krymą, Ukraina pradėjo nukreipti vandenį iš kanalo, todėl pusiasalis liko be vandens. 2022 m. vasarą Rusija pradėjo nukreipti vandenį iš rezervuaro, kad juo aprūpintų Krymą.

Praėjusios savaitės pabaigoje Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad žino apie galimą riziką, susijusią su vandens lygio mažėjimu rezervuare.

„Nors vandens lygio kritimas nekelia tiesioginės grėsmės branduolinei saugai, jis gali kelti nerimą, jei toliau tęsis“, - pareiškime teigė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi.

Kachovka

Pasak JAV Nacionalinės okeanografijos ir atmosferos administracijos pareigūno Deivido Helmso (David Helms), jau kelis mėnesius Rusija naudoja Kachovkos rezervuarą, kad papildytų Kryme esančių rezervuarų tinklą.

2022 m. lapkričio 11 d. per Ukrainos rudens puolimą besitraukiantys Rusijos kariai susprogdino kelią per Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, kuri kontroliuoja vandens lygį rezervuare.

Buvo nuogąstaujama, kad sprogimas gali sugadinti užtvanką, tačiau atrodo, kad šliuzai iš esmės nenukentėjo.

Satelitinė nuotrauka Kachovkos (Maxar Technologie / BBC nuotr.)

Tačiau iš karto po sprogimo rusai, matyt, atidarė papildomus šliuzus ir leido vandeniui išsiveržti iš užtvankos.

Radarinės altimetrijos duomenys rodo, kad dabartinis rezervuaro lygis yra 14 metrų, t. y. maždaug 2 metrais žemesnis nei įprastai. Nuo gruodžio mėnesio vandens lygis rezervuare nukrito iki žemiausio lygio per 30 palydovinių stebėjimų metų.

Ukrainos valdžios institucijų vasario 7 d. pareiškime sakoma, kad jei lygis nukris žemiau 13,2 metro, kils pavojus Zaporožės atominės elektrinės aušinimo sistemai.

Zaporožės regiono karinė administracija taip pat įspėja, kad keliuose miestuose, įskaitant Energodarą, Melitopolį ir Berdianską, gali pritrūkti vandens, tačiau pažymi, kad visi trys miestai yra okupuoti Rusijos, todėl apie vandens tiekimo situaciją juose žinoma nedaug.

Helmsas mano, kad tyčinis vandens išleidimas yra Rusijos bandymas pakenkti Ukrainos ekonomikai, kuri labai priklauso nuo žemės ūkio produktų eksporto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)