Rytų ir Vidurio Europos bei Vidurio Azijos šalių vaistų politikos komisijos narys Michelis Kazatchkine‘as sakė, kad dėl karo Ukrainoje ne tik trūksta medicinos reikmenų bei personalo, bet ir iškilo didelė grėsmė psichikos sveikatai.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) „apskaičiavo, kad šiuo metu vienam iš keturių žmonių Ukrainoje gresia sunkūs psichikos sveikatos sutrikimai“, – sakė M. Kazatchkine‘as, kuris taip pat yra PSO Europos regioninio biuro specialusis patarėjas.

Pasakodamas apie neseniai įvykusį vizitą Ukrainos Dniepro mieste, J. Kazatchkine‘as teigė matęs dešimtis karių, paguldytų į ligoninę dėl „ūmaus ir tragiško nerimo, depresijos ir psichikos sutrikimų“.

„Psichikos sveikata tampa vyraujančia visuomenės sveikatos problema Ukrainoje, – sakė jis žurnalistams Ženevoje. – Dėl karo ir jo padarinių padidėjo legalių ir nelegalių psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas“.

M. Kazatchkine‘as sakė, kad sveikatos krizė Ukrainoje greičiausiai išplis ir į kitas Rytų Europos ir Vidurio Azijos šalis, iš dalies dėl ekonominio nuosmukio Rusijoje, kurios ekonomika glaudžiai susijusi su daugelio kitų buvusių sovietinių respublikų ekonomika. „Ekonominis nuosmukis ateina ten, kur ir taip trapios sveikatos apsaugos sistemos ir labai riboti sveikatos apsaugos biudžetai“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją