7,8 balo žemės drebėjimas įvyko ankstyvą pirmadienį netoli Turkijos ir Sirijos sienos, o iki penktadienio ryto abiejose šalyse žuvo daugiau kaip 21 000 žmonių. Paieškos tęsiamos, tačiau vilčių rasti išgyvenusiųjų kasdien mažėja.

JAV Tarptautinės plėtros agentūra (USAID) teigė, kad lėšos bus skirtos partneriams vietoje ir „milijonams žmonių būtų suteikta skubiai reikalinga pagalba“, įskaitant maistą, pastogę ir skubias sveikatos priežiūros paslaugas.

Finansavimas taip pat bus skirtas saugiam geriamajam vandeniui ir sanitarinėms sąlygoms užtikrinti, siekiant užkirsti kelią ligų protrūkiui, sakoma USAID pranešime.

Šis pranešimas paskelbtas po to, kai ketvirtadienį valstybės sekretorius Antony Blinkenas telefonu pasikalbėjo su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu ir aptarė šios NATO sąjungininkės poreikius.

Vėliau Iždo departamentas paskelbė laikinai panaikinsiantis kai kurias Sirijai įvestas sankcijas, taip tikėdamasis užtikrinti, kad pagalba nukentėjusiems asmenims būtų suteikta kuo greičiau.

Šiuo žingsniu „leidžiama 180 dienų vykdyti visus su pagalba dėl žemės drebėjimo susijusius sandorius, kurie kitu atveju būtų draudžiami pagal Sirijos sankcijų taisykles“, – teigiama departamento pareiškime.

Pagalba Sirijai teikiama per vietos partnerius, nes JAV atsisako bendrauti su Sirijos prezidentu Bašaru al Assadu, iš kurio Vašingtonas reikalauja atsakomybės už žiauraus pilietinio karo metu vykdytą smurtą.

JAV pasiuntė į Turkiją gelbėtojų komandų ir parūpino betono laužytuvų, generatorių, vandens valymo sistemų ir sraigtasparnių, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

USAID teigė, kad gelbėtojų komandos sutelkė dėmesį į smarkiai nukentėjusį Adiyamano miestą Turkijos pietryčiuose ir ten su šunimis, kameromis ir pasiklausymo prietaisais ieškojo išgyvenusiųjų.

Dėl padarytos didelės žalos keliams ir tiltams JAV kariuomenė pasiuntė sraigtasparnius „Black Hawk“ ir „Chinook“ pagalbai gabenti, pranešė organizacija.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją