Karo pradžioje Ukrainai buvo perduota tūkstančiai „SpaceX Starlink“ antenų, kurios jungiasi prie palydovinio ryšio ir padeda žmonėms turėti internetą.

Tačiau teigiama, kad Ukraina taip pat naudojo šią technologiją bepiločiais orlaiviais taikytis į Rusijos pozicijas, o tai, pasak „SpaceX“, prieštarauja paslaugų teikimo sutarčiai.

Ukraina kol kas nekomentavo šio žingsnio.

Trečiadienį Vašingtone vykusiame renginyje „SpaceX“ prezidentė Gwynne Shotwell sakė, kad „Starlink“ technologija „niekada nebuvo skirta naudoti kaip ginklą“. Ji turėjo galvoje įtariamą Ukrainos naudojimąsi „Starlink“ paslauga dronams valdyti ir pabrėžė, kad įranga buvo suteikta humanitariniams tikslams.

Dronai atlieka svarbų vaidmenį kare, nes Kyjivas juos naudoja Rusijos karių paieškai, bomboms mėtyti ir Maskvos bepiločių orlaivių atakoms atremti.

G. Shotwell patvirtino, kad priimtina, jei Ukrainos kariuomenė naudoja „Starlink“ technologiją „komunikacijai“, tačiau teigė, kad jos ketinimas – „niekada nenaudoti jos puolimo tikslais“.

Ji teigė, kad bendrovė ėmėsi priemonių „apriboti“ Ukrainos ginkluotųjų pajėgų galimybes naudoti „Starlink“ puolimo tikslais, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją