„Tokie teiginiai yra visiškai neteisingi“, – sakė Centrinės Žvalgybos Valdybos (CŽV) atstovas.

S. Hershas prieš tai pareiškė, kad JAV karinio laivyno narai praėjusį birželį per Baltųjų rūmų užsakytą slaptą operaciją prie dujotiekių pritvirtino sprogmenis. Tada šie rugsėjį, padedant Norvegijai, buvo susprogdinti nuotoliniu būdu. S. Hershas, 85 metų legendinis reporteris, rėmėsi vienu vieninteliu šaltiniu. Jis ataskaitą paskelbė savo tinklaraštyje, o ne kurioje nors didelėje žiniasklaidos priemonėje.

Iš viso keturi sprogimai rugsėjį Švedijos ir Danijos ekonominėse zonose Baltijos jūroje pažeidė dujotiekius „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“, kurie buvo nutiesti rusiškų dujų teikimui į Vokietiją. Dujotiekiai sprogimų metu nebuvo eksploatuojami, tačiau vamzdynuose dujų buvo.

Švedijos duomenimis, sprogimai buvo sabotažo aktas. Esą buvo rasta sprogmenų pėdsakų. Įtarimai iš karto nukrypo į Rusiją, tačiau Maskva bet kokią atsakomybę neigia.

Rusija jau netrukus po sprogimų davė suprasti, kad už juos gali būti atsakingos JAV. „JAV prezidentas turi atsakyti į klausimą, ar JAV įgyvendino savo grasinimą“, – tada sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Joe Bidenas likus kelioms savaitėms iki Rusijos invazijos į kaimyninę šalį įspėjo, kad jei Maskva pradės karą, „tai „Nord Stream 2“ nebebus“. Jis tai „pažadąs“, pabrėžė prezidentas, tačiau detaliau nieko nepasakė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją