Kuo greičiau Ukrainos pilotai gaus lėktuvų, „tuo greičiau baigsis ši Rusijos agresija ir į Europą sugrįš taika“, Eliziejaus rūmuose kalbėjo V. Zelenskis. „Laiko liko nedaug“, – pridūrė jis. O. Scholzas ir E. Macronas apie naikintuvus nekalbėjo, tačiau pažadėjo Ukrainai tolesnę savo paramą.

Vokietija „glaudžiai remia Ukrainą“, pabrėžė Vokietijos kancleris. Kyjivas bus remiamas tiek, „kiek reikės“. E. Macronas pažadėjo V. Zelenskiui, kad Prancūzija padės Ukrainai pasiekti pergalę kovoje su Rusijos invazija. Prancūzija esą „pasiryžusi“ remti Ukrainą „atkuriant jos legitimias teises“. Paryžius „toliau stengsis“ tiekti ginklus Kyjivui.

Prieš tai V. Zelenskis Londone prašė naikintuvų. „Kreipiuosi į jus ir pasaulį (...) dėl naikintuvų, sparnų laisvei“, – sakė jis Vestminsterio salėje abiejų parlamento rūmų nariams. Po kalbos parlamente V. Zelenskį Bakingamo rūmuose priėmė karalius Karolis III.

Tai buvo pirmieji V. Zelenskio vizitai Londone ir Paryžiuje nuo Rusijos invazijos pradžios prieš beveik metus. Ketvirtadienį prezidento laukiama Briuselyje, kur vyks dviejų dienų specialus ES viršūnių susitikimas dėl paramos Ukrainai.

„Stiprus signalas yra tai, kad (Ukrainos) prezidentas asmeniškai dalyvaus šiame pirmajame ES lyderių susitikime šiais metais – tai Europos solidarumo ir bendrystės signalas“, – Paryžiuje pažymėjo O. Scholzas. Jis teigė į Briuselį vykstantis su labai aiškia žinia: „Ukraina priklauso Europos šeimai“.

Vokietija šiuo metu nesutinka perduoti Ukrainai naikintuvų.

V. Zelenskio kelionė į Vakarų Europą – po apsilankymo Vašingtone – yra antroji jo kelionė į užsienį nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasario 24 dieną. Ukrainos vadovybė per metines po dviejų savaičių baiminasi naujo didelio Rusijos kariuomenės puolimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją