Britų politikai Ukrainos vadovą sutiko šiltais aplodismentais. Nors Jungtinės Karalystės parlamentarams padaryti įspūdį nėra lengva, anot stebėtojų, V. Zelenskiui pavyko tą padaryti.

V. Zelenskis buvo pasodintas tarp Bendruomenių Rūmų pirmininko, sero Lindsay‘io Hoyle‘o ir Lordų Rūmų pirmininko Johno McFallo.

L. Hoyle‘as pasakė Ukrainos prezidento sutikimo kalbą, buvo prisimintas ankstesnis, virtualus, kreipimasis. Kai kalbą sakyti atsistojo V. Zelenskis, vėl pasigirdo palaikymo aplodismentai.

Ukrainos prezidentas sakė „atvykęs ir stovintis čia drąsių, narsių kovotojų, kurie dabar apkasuose apšaudomi priešo artilerijos, vardu. Vardu mūsų pilotų ir visų mūsų dangaus gynėjų, kurie saugo Ukrainą nuo priešo orlaivių ir raketų“.

„Londonas nuo pat pirmos dienos, nuo pirmųjų Rusijos karo prieš Ukrainą sekundžių ir minučių, buvo kartu su Kyjivu. Didžioji Britanija, jūs ištiesėte pagalbos ranką, kai pasaulis [dar] nesuprato, kaip reaguoti. Jūs ėjote pas kitus, kai tai atrodė visiškai neįmanoma. Ačiū“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Anot V. Zelenskio, Jungtinė Karalystė kartu su Ukraina „žygiuoja svarbiausios pergalės mūsų gyvenime – pergalės prieš pačią karo idėją“ link.

Jis sakė, kad Ukraina ir jos sąjungininkai sudarė „tikrą draugų koaliciją“ ir jau pasiekė „nepaprastų“ rezultatų.

Ukrainos vadovas ragino Jungtinę Karalystę toliau taikyti sankcijas, kad Rusija netektų galimybės finansuoti karo prieš Ukrainą.

„Pasauliui reikia jūsų lyderystės, Didžioji Britanija. Lygiai taip pat, kaip jam reikia ukrainiečių drąsos“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Jis dėkojo Jungtinei Karalystei už tai, kad jo šaliai tiekia pagrindinius kovinius tankus, ir dėkojo ministrui pirmininkui Rishi Sunakui „už šį galingą gynybinį žingsnį“.

Tolimojo nuotolio raketos „leis mums priversti blogį visiškai pasitraukti iš mūsų šalies“, – sakė jis.

Jis nurodė, kad kreipiasi į parlamentarus „drąsių žmonių vardu, karo didvyrių, šiuo metu esančių apkasuose ir patiriančių priešo artilerijos ugnį, vardu“, taip pat vardu „kiekvieno gynėjo, saugančio Ukrainos padanges nuo priešo orlaivių ir raketų“.

Ukrainos lyderis pabrėžė, kad pergalė prieš Rusiją pakeistų pasaulį ir atgrasytų visus potencialius agresorius. Prezidentas kartu išreiškė savo įsitikinimą, kad „laisvė nugalės“. „JK žingsniuoja mūsų pašonėje pačios svarbiausios pergalės mūsų gyvenimuose link“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Jis padėkojo Londonui už pastarąjį „galingą gynybinį žingsnį“ perduoti Ukrainai tankų ir inicijuoti atitinkamą ukrainiečių karių mokymų programą. Tačiau V. Zelenskis pakartojo savo prašymą atsiųsti ir naikintuvų.

V. Zelenskis savo kalboje taip pat dėkojo buvusiam JK premjerui Borisui Johnsonui už jo „tvirtumą“ ir gebėjimą suvienyti, „kai tai atrodė visiškai neįmanoma“. „Jūs nepamynėte savo vertybių ir Ukrainos, tad kartu ir šių didžių salų dvasios“, – dėkingumą reiškė Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis Jungtinės Karalystės parlamento pirmininkui L. Hoyle'ui įteikė Ukrainos piloto šalmą, ant kurio užrašyta „Mes turime laisvę, duokite mums sparnus ją saugoti“. Kyjivas prašo sąjungininkų amerikiečių gamybos naikintuvų F-16, kad šie padėtų atremti Rusijos invaziją.

Premjeras: JK remia Ukrainą, kad jos pergalė būtų garantuota jau „šiemet“

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas R. Sunakas trečiadienį pareiškė parlamentui, kad Jungtinė Karalystė ir toliau „rems Ukrainą, kad šiais metais garantuotų tvirtą jos karinę pergalę mūšio lauke“.

„(Rusijos prezidento) Vladimiro Putino agresija jokiu būdu negali būti sėkminga, todėl mes paspartinome ir padidinome savo karinę paramą Ukrainai“, – sakė R. Sunakas prieš Ukrainos prezidento V. Zelenskio kreipimąsi į parlamentą.

Jungtinė Karalystė (JK) įveda Rusijai papildomas sankcijas, praneša „Sky News“.

Kaip teigiama, į JK sankcijų sąrašus įtraukta dar 15 Rusijos fizinių ir juridinių asmenų. Pasak Dauningo gatvės, taip reaguojama į „nepaliaujamą Ukrainos bombardavimą“. Be kita ko, nusitaikyta į subjektus, „praeityje padėjusius Putinui krautis asmeninius turtus ir bendroves, besipelnančias iš Kremliaus karo mašinos“.

Apie naujausias baudžiamąsias priemones paskelbta tą pačią dieną, kai šalyje su oficialiu vizitu lankosi Ukrainos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)