Kaip sakė N. Bennettas, pirmosiomis karo dienomis Rusijos prezidentas jį patikino neturįs planų žudyti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio. Šis buvusio Izraelio ministro pirmininko pareiškimas nuskambėjo šeštadienį paviešintame vaizdo įraše.

„Jis padarė man dvi dideles nuolaidas“, – nurodė N. Bennettas komentuodamas 2022 m. kovo 5 d. įvykusį susitikimą su V. Putinu. Tada, kai Rusijos invazija į Ukrainą buvo dar tik prasidėjusi, į Maskvą N. Bennettas atskrido kaip tarpininkas.

„Žinojau, kad V. Zelenskiui grėsė pavojus, kad jis bunkeryje... Paklausiau [V. Putino]: „Ketinate nužudyti V. Zelenskį?“ Jis atsakė: „V. Zelenskio nežudysiu“, – pasakė N. Bennettas prisimindamas tada įvykusį pokalbį.

„Privalau suprasti. Ar duodate man žodį, kad nežudysite V. Zelenskio?“ – vėl paklausė N. Bennettas V. Putino.

Į darsyk užduotą tą patį klausimą Rusijos prezidentas, anot N. Bennetto, atsakė taip, kaip pirmą kartą: „V. Zelenskio nežudysiu.“

N. Bennettas taip pat nurodė, kad tuoj pat po tris valandas trukusio susitikimo su V. Putinu paskambino Ukrainos prezidentui ir pasakė: „Aš ką tik iš susitikimo. [V. Putinas] neketina jūsų žudyti.“

„[V. Zelenskis] paklausė, ar esu tuo tikras. Patikinau jį, kad esu įsitikinęs šimtu procentų. „[V. Putinas] neketina jūsų žudyti“, pakartojau“, – kalbėjo N. Bennettas.

„Po dviejų valandų V. Zelenskis atvyko į savo biurą ir ten nusifotografavo. Asmenukę [Ukrainos prezidentas papildė komentaru] „Aš nebijau“, – prisiminė N. Bennettas.

N. Bennettas paminėjo ir kitą V. Putino padarytą „nuolaidą“. Rusijos prezidentas esą sutiko nereikalauti, kad Ukraina nusiginkluotų.

Tą patį savaitgalį V. Zelenskis atsisakė ketinimo siekti, kad Ukraina būtų priimta į NATO. (Rugsėjį, kai Rusija formaliai aneksavo keturis Maskvos kontroliuojamus Ukrainos regionus, V. Zelenskis paragino Kyjivą siekti narystės NATO skubos tvarka.)

N. Bennettas taip pat paminėjo, kad viskas, ką nuveikė kaip tarpininkas, buvo suderinta su JAV.

Tuometinis Izraelio premjeras buvo pirmasis Vakarų lyderis, susitikęs su V. Putinu Maskvoje po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Tačiau tolesnės pastangos tarpininkauti tarp Rusijos ir Ukrainos baigėsi nesėkme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)