Dar prieš atvykstant Katalikų bažnyčios vadovui Džubos gatvėse susirinko žmonių minios. Daugelis jų vilkėjo tradicinius rūbus, mojo šalies vėliavėlėmis ir dainavo.

Savo „taikos kelionėje“ pontifikas kalbėsis su vyriausybės, Bažnyčios ir civilinės visuomenės atstovais. Numatytas ir popiežiaus susitikimas su 2013–2018 metų pilietinio karo aukomis.

Prieš popiežiaus atvykimą šalį vėl sukrėtė smurtas. Per konkuruojančių galvijų piemenų ginkluotą keršto ataką Pietų Sudano centrinėje dalyje penktadienį žuvo 21 civilis.

Nuo tada, kai Pietų Sudanas 2011 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Sudano, šalį yra ištikusi didelė ekonominė ir politinė krizė. Pietų Sudanas vis dar neatsigavęs nuo penkis metus trukusio pilietinio karo, per kurį žuvo beveik 400 000 žmonių. Iš 12 mln. Pietų Sudano gyventojų, Pasaulio Banko vertinimu, 80 proc. gyvena didžiuliame skurde. Du trečdaliai žmonių kenčia badą.

Popiežiaus viešnagės Pietų Sudane proga Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) paragino bažnyčios vadovus daryti spaudimą šalies vadovybei, kad ši gerintų žmogaus teisių padėtį ir kovotų su nebaudžiamumu šalyje.

Popiežiaus kelionė į dvi Afrikos šalis buvo planuota jau 2022 metų liepą, tačiau atšaukta dėl Pranciškaus kelio problemų.

Popiežiui, kuris sėdi vežimėlyje, tai yra penktoji kelionė Afrikos žemyne ir 40-oji kelionė į užsienį nuo pontifikato pradžios prieš beveik dešimt metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją