Taip naujienų agentūros „Ukrinform“ korespondentui pranešė Austrijos užsienio reikalų ministerijos atstovai.

„ESBO Parlamentinės Asamblėjos žiemos sesija tradiciškai visada vyksta Vienoje. Taigi tai yra oficialus ESBO PA posėdis oficialioje būstinėje Vienoje, o ne organizuojamas Austrijos. Austrija yra sudariusi susitarimą su ESBO dėl oficialios būstinės, todėl, pagal tarptautinę teisę, yra įpareigota leisti atvykti visų ESBO šalių delegatams“, – sakė austrų diplomatai.

Komentuodami tą faktą, kad dauguma Rusijos delegacijos narių yra įtraukti į ES sankcijų sąrašus, jie pažymėjo, kad „ES sankcijos numato draudimo atvykti išimtį būtent tokiems atvejams – t. y. valstybėms, kuriose yra ESBO ir kitų tarptautinių organizacijų būstinės“.

Anksčiau austrų leidinys „Der Standard“ rašė, kad Austrija, skirtingai nei Didžioji Britanija ir Lenkija, kurios pernai neišdavė rusams vizų dalyvauti ESBO PA posėdžiuose, „leis įvažiuoti į šalį daugybei politikų ir didelei grupei Rusijos žurnalistų“.

Leidinio žiniomis, visi delegacijos iš Rusijos nariai yra įtraukti į ES sankcijų sąrašus, tarp jų – delegacijos vadovas Piotras Tolstojus ir Leonidas Sluckis, pagarsėję savo pareiškimais, remiančiais grobikišką karą prieš Ukrainą.

Vis dėlto Austrijos sprendimas yra kontroversiškas. Baltijos šalys sureagavo kritiškai. Jos atkreipė dėmesį, kad visi delegatai, kuriems išduotos vizos, pasisako už Rusijos karą ir Ukrainos teritorijų aneksiją. Todėl jiems ES sankcijos taikomos ir ESBO susitikimo metu. Neoficialiame laiške apgailestaujama, kad nebuvo atsižvelgta į politinius ir moralinius argumentus.

Ukrainos atstovas ESBO Jevhenijus Cymbaliukas taip pat išsakė kritiką Austrijos laikraštyje „Der Standard“.

Jis baiminasi, kad Rusijos atstovai gali surengti „propagandos šou“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)