B. Netanyahu nurodė, kad Izraelis yra pasiruošęs svarstyti netgi naujausios priešlėktuvinės gynybos sistemos „Geležinis kupolas“ tiekimą Ukrainai, nors anksčiau Izraelis teigė, kad ši sistema netinka tokioms didelėms teritorijoms kaip Ukraina.

Izraelio premjeras pridūrė, kad yra pasiruošęs tarpininkauti konflikte, jeigu sutiks kariaujančios šalys ir Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV).

Anksčiau Izraelio valdžia sakė, kad ketina apsiriboti humanitarine pagalba, kurią Ukrainai teikia nuo karo pradžios.

B. Netanyahu nėra pareiškęs tvirtų įsipareigojimų Ukrainai, o Izraelis palaiko santykius su Rusija, kontroliuojančia oro erdvę kaimyninėje Sirijoje ir netrukdančia Izraeliui rengti atakas prieš Irano taikinius.

Per antradienį CNN transliuotą interviu B. Netanyahu buvo paklaustas, ar Izraelis galėtų padėti Ukrainai, pavyzdžiui, JAV remiama technologija „Geležinis kupolas“ (angl. „Iron Dome“), apsaugančia Izraelį nuo raketų. „Na, aš tikrai apie tai svarstau“, – atsakė B. Netanyahu.

Jis patvirtino, kad JAV perdavė Ukrainai Izraelyje dislokuotas artilerijos atsargas, apie kurias buvo mažai žinoma. „JAV tiesiog perdavė Ukrainai didelę dalį Izraelio ginkluotės. Atvirai kalbant, panašiai elgiasi ir Izraelis, imdamasis priemonių prieš Ukrainoje naudojamus Irano gamybos ginklus, ir tai daro būdais, kurių nedetalizuosiu“, – sakė jis.

Ukrainos ir Vakarų pareigūnų teigimu, Iranas parduoda Rusijai pigius bepiločius orlaivius, kuriuos ji naudoja puldama Ukrainą, Teheranas tai neigia.

N. Netanyahu sakė, kad Rusijai vasarį įsiveržus į Ukrainą jis buvęs paprašytas būti neoficialiu tarpininku, bet to nesiėmė, nes tuo metu buvo opozicijoje. Jis teigė esąs pasirengęs tarpininkauti, jei to paprašys konflikto šalys ir JAV.

„Turiu pakankamai patirties ir žinau, kad tam reikia tinkamo laiko ir tinkamų aplinkybių. Jei jos atsiras, tikrai tai apsvarstysiu“, – sakė jis.

B. Netanyahu sakė neabejojantis, kad Ukrainos karas yra „nepaprastos svarbos“, bet pridūrė: „Mes ir savo kieme turime reikalų, su kuriais reikia dorotis“.

B. Netanyahu pasisakė po JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizito, per kurį jis ragino nusiraminti po pratrūkusio smurto tarp Izraelio ir palestiniečių bei siekė pastūmėti Izraelį padidinti paramą Ukrainai. A.Blinkenas sakė, kad Ukrainai reikia padėti, „nes ji narsiai gina savo žmones ir savo teisę egzistuoti“.

Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas sakė A. Blinkenui, kad vyks į Ukrainą vėl atidaryti ambasados, tai bus pirmoji nuo karo pradžios tokia kelionė.

Kovo mėnesį tuometinis Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas netikėtai apsilankė Maskvoje, kad tarpininkautų V. Putinui. N. Bennettas perdavė V. Putino žinutes Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, tačiau jam nepavyko surengti tiesioginių derybų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)