A. Medvedevas pabėgo iš savo padalinio ir kirto Norvegijos sieną ties Pasvikdalen slėniu – ten jį sulaikė pasieniečiai. Jis pirmas žinomas „Vagner“ narys, kuris kariavo Ukrainoje ir pabėgo į užsienį.

„Aš – niekšas, bet prašau atsižvelgti, kad supratau tai, nors ir vėlai, – sakė A. Medvedevas interviu norvegų televizijai NRK. – Prašau manęs nesmerkti ir šiaip ar taip atsiprašau.“

Gruodį laikraščiui „Guardian“ duotame interviu A. Medvedevas pasakojo, kaip bijojo dėl savo gyvybės, ir teigė buvęs „Vagner“ karių žmogžudysčių liudininku, nors tuos karius jų vadai kaltino įsakymų nevykdymu.

Šiuo metu A. Medvedevas gyvena pabėgėlių centre Osle.

26 metų A. Medvedevas sausio 13-osios paryčiais kirto Rusijos ir Norvegijos sieną tolimoje šiaurėje ir paprašė prieglobsčio šioje Skandinavijos šalyje. Jo advokatas sakė naujienų agentūrai AFP, kad jis „nori papasakoti karo nusikaltimus tiriantiems žmonėms apie savo patirtį „Vagner“ grupėje “.

Vyras sako keturis mėnesius kariavęs Ukrainoje kaip „Vagner“ narys ir lapkritį dezertyravęs, kai verslininko Jevgenijaus Prigožino vadovaujama sukarinta organizacija neva pratęsė jo kontraktą prieš jo valią.

Potencialiai vertingas liudytojas, galintis atskleisti grupuotės žiaurumus Ukrainoje, Norvegijos pareigūnų apklausiamas neskelbiamoje vietoje nuo tada, kai atvyko į šalį.

„Šis asmuo buvo areštuotas pagal imigracijos įstatymą ir dabar svarstoma, ar jis turėtų būti sulaikytas“, – elektroniniame laiške naujienų agentūrai AFP sakė už imigracijos reikalus atsakingas policijos pareigūnas Jonas Andreasas Johansenas.

Policija neskelbia tikslių jo arešto priežasčių ir plačiau nekomentuoja. Ekspertų manymu, A. Medvedevas niekeno nepadedamas nebūtų galėjęs kirsti griežtai saugomos sienos. Jis pats teigia pėsčiomis perėjęs užšalusią Pasviko upę, tekančią palei Rusijos ir Norvegijos sieną, į jį šaudę Rusijos pasieniečiai su šunimis.

Jo pasakojimo apie įvykius AFP negalėjo nepriklausomai patvirtinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją