Apie tai rašo naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi dviem Amerikos valdininkais. Anot jų, prezidento Joe Bideno administracija jau iki šios savaitės pabaigos gali pranešti apie daugiau nei 2 mlrd. JAV dolerių vertės paketą.

Jį taip pat sudarys priešlėktuvinės gynybos sistemoms „Patriot“ skirta pagalbinė įranga, šaudmenys ir prieštankiniai ginklai „Javelin“.

Vienas iš valdininkų pažymėjo, kad dalis paketo atkeliaus iš fondo USAI, leidžiančio J. Bideno administracijai gauti ginklų iš pramonės, o ne iš JAV esančių ginkluotės atsargų.

Jo teigimu, kalbama apie antžeminių mažo skersmens bombų (GLSDB), kurių veikimo nuotolis siekia 150 km, pirkimą.

Tai gali leisti Ukrainai atakuoti svarbius karinius taikinius, kurie anksčiau buvo nepasiekiami, ir padėti jai tęsti kontratakas, pridarant nuostolių Rusijos ginkluotųjų pajėgų užnugariui, pažymi naujienų agentūra.

Šios amerikiečių ir švedų sukurtos automatiškai nusitaikančios raketos gali būti paleidžiamos ir naudojat sistemas HIMARS ir pataiko į judančius taikinius, esančius už dešimčių kilometrų.

Iki šiol raketų, kurias Ukrainos armijai tiekė amerikiečiai ir kiti sąjungininkai, veikimo nuotolio riba siekė šiek tiek daugiau nei 80 kilometrų – tai irgi HIMARS skirtos raketos.

Ukraina seniai JAV ir sąjungininkų prašo tiksliųjų raketų ATACMS, paleidžiamų naudojant HIMARS, kurių veikimo nuotolis siekia 300 kilometrų. Iki šiol Vakarų sąjungininkai atsisakydavo perduoti tokių ginklų – remiantis neoficialiais duomenimis, dėl nuogąstavimų, kad ukrainiečiai pradės atakuoti giliai Rusijoje esančius taikinius, o tai gali sukelti nekontroliuojamą karo eskalaciją.

GLSDB leistų Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms atakuoti Krymą – nuo fronto linijos ties Dniepro pakrante. Pavyzdžiui, atstumas nuo Chersono iki Eupatorijos yra 170 km, o nuo Naujosios Kachovkos iki svarbaus geležinkelių mazgo Džankojaus – 150 km.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją