Tai interviu DW pareiškė Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Oleksijus Makejevas.

Komentuodamas būtinybę garantuoti Ukrainos saugumą, jis priminė, kad dabar su partneriais svarstomas prezidento Volodymyro Zelenskio taikos planas, kuriam pritaria JAV ir Vokietija.

„Mes matėme, kad Rusija pažeidė visus su ja pasirašytus susitarimus, įskaitant didelę sutartį su mumis, kurioje Rusijos Federacija įsipareigojo pripažinti Ukrainos nepriklausomybę ir teritorijos vientisumą. Tas pats nutiko ir su Minsko susitarimais, kurių Rusija nenorėjo laikytis nuo pat pradžių. Todėl dabar raginame tarptautinę bendriją pasirūpinti, kad Rusija niekada daugiau nebegalėtų pradėti nė vieno karo po to, kai mes šiame kare nugalėsime Rusiją“, - sakė diplomatas.

Rusijai pažeidus Budapešto memorandumą, Ukraina nesulaukė visiškos Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir kitų branduolinių valstybių paramos, pridūrė jis.

„Tai buvo blogas signalas visoms pasaulio šalims, kurios suprato, kad iš tikrųjų tik branduolinis ginklas gali apsaugoti nuo tokio agresoriaus puolimo. Štai kodėl mes norime pradėti šią diskusiją. Aš neturiu gatavų pasiūlymų, kaip tai galėtų atrodyti. Vieną iš idėjų praėjusių metų pradžioje iškėlė mūsų prezidentas – tai vadinamoji Saugumo sutartis, ji dabar svarstoma visose sostinėse“, - pareiškė Ukrainos ambasadorius.

UNIAN primena, kad praėjusių metų lapkritį per G20 viršūnių susitikimą prezidentas Volodymyras Zelenskis pristatė Ukrainos taikos formulę, kurią sudaro 10 punktų:

- radiacinis ir branduolinis saugumas;

- apsirūpinimo maistu saugumas;

- energetinis saugumas;

- visų belaisvių ir deportuotųjų paleidimas;

- JT įstatų vykdymas ir Ukrainos teritorijos vientisumo atkūrimas;

- Rusijos kariuomenės išvedimas ir karo veiksmų nutraukimas;

- teisingumo atkūrimas;

- kelio užkirtimas eskalacijai;

- karo pabaigos fiksavimas.

Gruodį Ukrainos URM pareiškė, kad Kyjivas planuoja iki šių metų vasario pabaigos surengti tarptautinį viršūnių susitikimą taikos formulei ir karo užbaigimui apsvarstyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)