Nepaprastoji padėtis buvo paskelbta 2021 metų rugpjūtį po to, kai tūkstančiai migrantų mėgino iš Baltarusijos neteisėtai patekti į Latviją per ES išorės sieną. Pratęsus nepaprastosios padėties galiojimą, latvių pasienio apsauga ir toliau turės teisę grąžinti neteisėtai iš Baltarusijos atvykusius migrantus.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, neteisėtų mėginimų kirsti sieną nuo 2022 metų lapkričio vėl padaugėjo. Dar vienas veiksnys priimant sprendimą buvo tas, kad Latvija – priešingai nei Lenkija ir Lietuva – dar neturi nuolatinės tvoros palei sieną su autoritariškai valdoma Baltarusija. Be to, vaidmenį suvaidino ir Rusijos karas prieš Ukrainą, kurį remia vadovybė Minske. Latvija ribojasi su Rusija ir jos sąjungininke Baltarusija.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, Latvijoje nuo nepaprastosios padėties paskelbimo registruota daugiau kaip 9 600 mėginimų neteisėtai kirsti sieną.

ES kaltino Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką organizuotai gabenant migrantus iš krizių regionų prie ES išorės sienos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)