Jis perspėjo, kad Pekinas atidžiai stebi įvykius Ukrainoje ir „mokosi pamokas, kurios gali turėti įtakos būsimiems jo sprendimams“.

Jiedu kartu su Japonijos ministru pirmininku Fumio Kišida kalbėjo po susitikimo, kuris buvo J. Stoltenbergo kelionės į Aziją dalis, siekiant stiprinti ryšius su demokratinėmis sąjungininkėmis.

„Tai, kas šiandien vyksta Europoje, rytoj gali nutikti Rytų Azijoje. Todėl turime išlikti vieningi ir tvirti, kartu ginti laisvę ir demokratiją“, – sakė NATO vadovas.

J. Stoltenbergas ir F. Kišida sakė, kad jiems kelia nerimą didėjantis Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimas. „Su susirūpinimu atkreipiame dėmesį į didėjantį Rusijos karinį bendradarbiavimą su Kinija, be kita ko, vykdant bendras operacijas ir pratybas netoli Japonijos“, – sakoma jų bendrame pareiškime.

Diena anksčiau Seule J. Stoltenbergas prašė Pietų Korėjos padidinti karinę paramą Ukrainai, kurią beveik prieš metus užpuolė kaimyninė Rusija.

Tačiau antradienį jis gyrė Japonijos Ukrainai pasiūlytą „tvirtą poziciją“ ir „didelę paramą“.

Tokijas kartu su savo Didžiojo septyneto (G7) partnerėmis įvedė sankcijas Maskvai ir ėmėsi retų žingsnių – nusiuntė gynybinės įrangos ir pasiūlė prieglobstį karo pabėgėliams.

J. Stoltenbergas teigė, kad jis ir F. Kišida taip pat yra susirūpinę dėl Šiaurės Korėjos „provokuojančio elgesio“ – nuo branduolinės veiklos iki balistinių raketų bandymų.

Jis sakė, kad Kinija „nėra mūsų priešininkė“, tačiau perspėjo dėl jos didėjančio karinio aktyvumo Azijoje, „įskaitant branduolinius ginklus, kaimynių bauginimą ir grasinimus Taivanui“, taip pat dėl dezinformacijos apie NATO ir Ukrainą skleidimo.

F. Kišida sakė, kad Japonija, siekdama stiprinti dvišalius ryšius, įsteigs savarankišką atstovybę santykiams su NATO. Šalis taip pat svarstys galimybę reguliariai dalyvauti Aljanso rengiamuose aukšto lygio susitikimuose, pridūrė Japonijos premjeras.

Gruodį Japonija paskelbė apie didžiausią per dešimtmečius savo gynybos ir saugumo strategijos pertvarką. Naujojoje strategijoje numatyti planai iki 2027 metų padidinti išlaidas gynybai iki 2 proc. BVP ir taip priartinti Japoniją prie NATO standartų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją