Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šalyje mobilizuota apie 11 tūkst. policininkų, Paryžiuje dislokuoti 4 tūkst. pareigūnų. Baiminasi, kad keli šimtai ekstremistų gali sukelti neramumus sostinėje.

Sausio 19 d. apie 1,1 mln. žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš permainas, tai buvo didžiausias protestas nuo pastarojo pensijų reformos etapo 2010 metais.

Milijonai žmonių antradienį turėjo ieškoti alternatyvių transporto priemonių, dirbti iš namų arba pasiimti laisvą dieną mokyklinio amžiaus vaikų priežiūrai. Tarp streikuojančiųjų – transporto ir švietimo sektorių darbuotojai. Kai kurie sako, kad protestuojama ne tiek dėl pensijų, o dėl to, „kokios visuomenės norime“.

Sostinės transporto operatorė RATP pranešė, kad dauguma Paryžiaus metro ir priemiestinių geležinkelių paslaugų griežtai apribotos. Geležinkelių bendrovė SNCF prognozavo, kad sutriks ir tarpmiestinės kelionės, veikiausiai važiuos tik vienas iš trijų greitųjų traukinių. Kelionės oro transportu bus paveiktos mažiau. Nacionalinė oro vežėja „Air France“ pranešė atšauksianti vieną iš 10-ies trumpųjų ir vidutinio nuotolio skrydžių, tolimųjų skrydžių tai nepaveiks.

Protesto judėjimą remia 61 proc. prancūzų, parodė pirmadienį paskelbta „OpinionWay“ apklausa. Labiausiai žmonės nepatenkinti pensinio amžiaus kėlimu, bet reforma numato didinti ir būtinąjį stažą, kad norėdami gauti visą pensiją darbuotojai ilgiau mokėtų įmokas.

Prancūzijoje pensinis amžius valstybinei pensijai gauti yra mažiausias tarp didžiųjų Europos valstybių. Vyriausybė pareiškė, kad pokyčiai būtini siekiant garantuoti būsimą pensijų sistemos finansavimą, kitaip per ateinančius kelerius metus sistema patirs deficitą. Oponentai tikina, kad jokios bėdos negresia, išlaidos pensijoms „nėra nekontroliuojamos“, pinigų pakanka. Tačiau ministrė pirmininkė Elisabeth Borne teigė, kad pensinio amžiaus didinimas būtinas ir dėl to nebus deramasi.

Siūlomą įstatymą pirmadienį pradėjo nagrinėti parlamento komitetai. Kairiųjų opozicija pateikė daugiau nei 7000 įstatymo projekto pataisų. Prezidento Emmanuelio Macrono sąjungininkams centristams, parlamente neturintiems absoliučios daugumos, reikės konservatorių balsų, kad naujasis įstatymas būtų priimtas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją