Prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą susivienijo šešios partijos, ketinančios susitarti ir dėl bendro kandidato per balsavimą vasario 13 d., laikomą vienu reikšmingiausių Turkijoje per daugelį pastarųjų metų.

Opozicijos 2300 punktų programa numato atšaukti daugelį galių, kurias R. T. Erdoganas sukaupė per du dešimtmečius trunkantį valdymą. „Pereisime prie sustiprintos parlamentinės sistemos“, – sakoma programoje. „Padarysime galą prezidento galioms skelbti įsakus.“

R. T. Erdoganas valdo šalį nuo 2003 m., iš pradžių jis buvo ministras pirmininkas, o 2014 m. buvo išrinktas prezidentu. Tuo metu prezidentas turėjo kur kas mažiau galių. Tačiau 2017 m. jis ėmėsi keisti Konstituciją, panaikino premjero postą ir sukūrė galingą naują vykdomąją valdžią, o tai leido prezidentui valdyti dekretu.

Opozicija pažadėjo pakeisti Konstituciją, kad ji vėl veiktų taip, kaip didžiąją dalį Turkijos istorijos po Osmanų imperijos žlugimo.

Be kitų pakeitimų, opozicija nori „padaryti galą neapibrėžtam ir savavališkam susirinkimų bei demonstracijų laisvės ribojimui“. Konstitucijai keisti reikia 400 iš 600 parlamentarų pritarimo. Ji gali būti keičiama ir referendumu, jei opozicija surinktų 360 balsų, reikalingų jam inicijuoti.

Po nepavykusio perversmo 2016 m. R. T. Erdoganas surengė plataus masto valymą ir panaikino daugelį laisvių, kuriomis piliečiai naudojosi pirmąjį jo valdymo dešimtmetį. Pasak analitikų, dabar maždaug 90 proc. Turkijos žiniasklaidos kontroliuoja vyriausybė arba jai palankūs verslininkai. Tūkstančiai aktyvistų, daugelis jų - kurdai, sėdi kalėjimuose pagal kaltinimus, susijusius su terorizmu. Žmogaus teisių gynimo grupės mano, kad taip R. T. Erdoganas susidoroja su politiniais oponentais.

Opozicija žada ne tik atkurti minties ir žodžio laisvę, bet ir priversti Turkijos nacionalinį transliuotoją TRT ir valstybinę naujienų agentūrą „Anadolu“ laikytis „nepriklausomumo ir nešališkumo principų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją