Per pirmąjį kelionės į Aziją etapą J. Stoltenbergas vieši Pietų Korėjoje, vėliau vyks į Japoniją. Per šią kelionę jis siekia sustiprinti ryšius su demokratinėmis sąjungininkėmis regione Ukrainos konflikto ir didėjančios konkurencijos su Kinija akivaizdoje.

Sekmadienį jis susitiko su aukščiausiais Pietų Korėjos pareigūnais, o pirmadienį paragino Seulą labiau padėti Kyjivui. J. Stoltenbergas sakė, kad „skubiai reikia daugiau amunicijos“.

NATO generalinis sekretorius atkreipė dėmesį į tokias šalis kaip Vokietija ir Norvegija, kurios „ilgai laikėsi politikos neeksportuoti ginklų į konflikto šalis“, bet ją pakeitė, kai pernai vasarį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsiveržė į Ukrainą.

„Jei tikime laisve, demokratija, jei nenorime, kad laimėtų autokratija ir totalitarizmas, tuomet jiems reikia suteikti ginklų“, – sakė jis.

Pietų Korėja tampa vis svarbesnė ginklų eksportuotoja visame pasaulyje ir neseniai pasirašė sutartis parduoti šimtus tankų Europos šalims, įskaitant NATO narę Lenkiją. Tačiau Pietų Korėjos įstatymai draudžia eksportuoti ginklus į aktyvaus konflikto šalis, o tai, pasak Seulo, apsunkina ginklų tiekimą tiesiogiai Kyjivui, nors šalis padeda Ukrainai ne ginklais, teikia humanitarinę pagalbą.

Pernai Pietų Korėja atidarė savo pirmąją diplomatinę atstovybę NATO.
Pasak J. Stoltenbergo, neaišku, kada baigsis karas Ukrainoje, V. Putinas rengiasi kariauti toliau ir aktyviai įsigyja ginklų, pavyzdžiui, iš Šiaurės Korėjos.

Pchenjanas neigia siunčiąs ginklus Maskvai, o sekmadienį pareiškė, kad JAV susidurs su „tikrai nepageidaujamu rezultatu“, jei ir toliau skleis šiuos „nepagrįstus gandus“.

Šiaurės Korėjos JAV reikalų departamento generalinis direktorius Kwon Jong Gunas sakė, kad mėginimas pakenkti Šiaurės Korėjos įvaizdžiui išgalvotu dalyku „yra rimta provokacija“, į kurią bus reaguojama. Jis tai pavadino „kvailiu bandymu pateisinti ginklų tiekimą Ukrainai“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją