Turkijos užsienio reikalų ministerija savaitgalį paskelbė du atskirus pranešimus, kuriuose rašoma, kad piliečiai, gyvenantys šiuose regionuose arba keliaujantys į juos, turėtų būti atsargūs ir nesiartinti prie vietų, kuriose vyksta didelės demonstracijos.

Pastaruoju metu su teroristinėmis organizacijomis susijusių grupių vykdomi islamofobiniai ir rasistiniai veiksmai prieš Turkiją atskleidė „pavojingą religinės netolerancijos ir neapykantos lygį Europoje“, teigiama ministerijos pareiškime.

Šie įspėjimai išplatinti netrukus po to, kai Švedijos, Norvegijos ir Danijos užsienio reikalų ministerijos rekomendavo savo piliečiams vengti didesnių susibūrimų Turkijoje dėl pastaruoju metu tvyrančios įtampos.

Pastaruoju metu įtampa tarp Turkijos ir kai kurių Europos šalių, įskaitant į NATO pretenduojančią Švediją, išaugo dėl protestų, kuriuos Ankara laiko islamofobiškais ar antiturkiškais.

Sausio 21 d. kraštutinių dešiniųjų pažiūrų danų ir švedų politikas Rasmusas Paludanas viešai sudegino Koraną prie mečetės Stokholme ir grasino tai daryti kiekvieną savaitę, kol Švedija įstos į NATO.

Pastarosiomis savaitėmis Europoje vykusios kelios panašios akcijos sukėlė pasipiktinimą Turkijoje. Stokholme žemyn galva pakabinta Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą vaizduojanti figūra, o Nyderlanduose plėšyti puslapiai iš Korano knygos.

R. T. Erdoganas savo ruožtu pareiškė, kad Švedija neturėtų tikėtis Turkijos paramos savo siekiui įstoti į NATO.

Turkija ir Vengrija yra vienintelės narės, kurios neratifikavo Švedijos ir Suomijos paraiškų parlamente. Tikimasi, kad Vengrijos įstatymų leidėjai abi paraiškas ratifikuos vasarį.

Naujų šalių prisijungimui turi pritarti visos 30 aljanso narių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)