Partijos "Liaudies sąjunga "Mūsų Ukraina" politinė taryba pritarė siūlymui burtis į bendrą komandą su Socialistų partija bei buvusios ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko bloku, pranešė V.Juščenkos partijos atstovė Tatjana Mokridi.

"Taryba patvirtino programą, pagal kurią bus formuojama trejeto koalicija: Julijos Tymošenko blokas, Socialistų partija, ir "Mūsų Ukraina", - sakė ji.

Partijos politinės tarybos priimtame protokole nurodoma, kad trys jėgos sudaro "demokratinių jėgų koaliciją prezidento Viktoro Juščenkos programai" įgyvendinti.

Kas bus "oranžinės" koalicijos vyriausybės premjeras, kol kas nežinoma. Nors J.Tymošenko vis tebespaudžia, jog šis postas tektų jai, o tai vėl didina įtampą jos santykiuose su V.Juščenka, kuris jau kartą, pernai rugsėjį, atleido ją iš premjero pareigų.

"Vyriausybei sudaryti mes turime dar du mėnesius, tad nėra ko skubėti, - sakė laikraščiui "Vremia novostej" "Mūsų Ukraina centrinio vykdomojo komiteto vadovas Mykola Katerinčukas. - Mes iš pradžių patvirtinsime koalicijos programą, po to susitarsime dėl principų, kuriais ji vadovausis. Ir tik tada pradėsime spręsti, kas kokį postą užims. Per tą laiką politinės emocijos aprims...".

Pirmą kartą rinkimai buvo surengti pagal naujas taisykles, kurios suteikė parlamentui teisę pasiūlyti vyriausybės vadovo kandidatūrą. Be to svarbu, tai kad naujoji koalicija turės aiškią daugumą 450 vietų Radoje.

Prezidentą remiantis blokas "Mūsų Ukraina" rinkimuose į Aukščiausiąją Radą užėmė trečiąją vietą, gavęs 13,94 proc. balsų. Antrasis rinkimuose buvo J.Tymošenko blokas, surinkęs 22,27 proc. balsų, o ketvirtoji - Ukrainos socialistų partija (lyderis - Oleksandras Morozas) - 5,67 proc. balsų.

Viktoro Janukovičiaus Regionų partija, parlamento rinkimuose gavusi daugiausiai balsų -32, 12 proc., dabar turi pereiti į opoziciją. Dar trečiadienį ši partija ketino siūlyti V.Janukovičių į ministro pirmininko postą, kas yra visiškai nepriimtina liberaliosioms partijoms.

J.Tymošenko kaltina "Mūsų Ukrainą" delsimu sudaryti sąjungą

Du "oranžinės revoliucijos" sąjungininkai - Julijos Tymošenko blokas ir Socialistų partija, vadovaujama Oleksandro Morozo, patvirtina esą pasirengę sudaryti "oranžinę" koaliciją naujajame parlamente, tačiau kaltina proprezidentinį bloką "Mūsų Ukraina" proceso vilkinimu. Dviejų politinių jėgų, Aukščiausiosios Rados rinkimuose kovo 26 dieną drauge surinkusių apie 28 proc. balsų, lyderiai šiandien pareiškė nusiuntę prezidentui Viktorui Juščenkai atvirą laišką, kuriame reiškia nerimą dėl vilkinamo koalicijos formavimo.

Trečiadienį vakare bloko "Mūsų Ukraina" politinė taryba nusprendė pritarti koalicijai su J.Tymošenko bloku ir Socialistų partija, siūlydama būsimiesiems sąjungininkams pasirašyti koalicijos "protokolą".

Tačiau J.Tymošenko ir O.Morozas šį pasiūlymą pavadino vilkinimu sudaryti naują "oranžinę" sąjungą.

"Bloko "Mūsų Ukraina" politinės tarybos atsiųstą ketinimų protokolo dėl koalicijos projektą laikome dar vienu vilkinimo patvirtinimu, faktiniu atsisakymu pasirašyti suderintą memorandumą", - sakoma atvirame J.Tymošenko ir O.Morozo laiške prezidentui.

Dar iki rinkimų trys "oranžinės" jėgos parengė ir preliminariai suderino memorandumą, kuriame buvo nužymėti pagrindiniai koalicijos formavimo po rinkimų principai.

Dokumente numatyta, kad premjero kandidatūrą siūlys toji jėga, kuri per rinkimus surinks daugiau balsų už kitas koalicijos dalyves.

Tačiau paaiškėjus, kad "Mūsų Ukraina" surinko 13,94 proc. balsų ir daugiau nei aštuoniais procentais atsilieka nuo J.Tymošenko bloko, proprezidentinis blokas atsisakė nedelsiant pasirašyti dokumentą.

Tai paskatino J.Tymošenko, neslepiančią noro vėl tapti ministre pirmininke, apkaltinti "Mūsų Ukraina" politikus slaptomis derybomis dėl koalicijos su opozicine Regionų partija, vadovaujama ekspremjero Viktoro Janukovičiaus.

J.Tymošenko ir O.Morozas pareiškė, kad šiandien galima kalbėti tik apie neatidėliotiną anksčiau suderinto memorandumo projekto, o ne kokių nors naujų protokolų pasirašymą.

"Dar kartą pasirašyti dokumentą... tai kažkoks absurdas. Šis protokolas - laiko vilkinimas, delsimas pasirašyti tikrąjį dokumentą. Mes nekreipiame dėmesio į jokius protokolus ir laukiame, kol "Mūsų Ukraina" pasirašys memorandumą", - sakė J.Tymošenko bendroje su O.Morozu spaudos konferencijoje.

"Protokolą laikau... bandymu dangstyti pasirašymo vilkinimą", - pridūrė O.Morozas.

Ir jis, ir J.Tymošenko pažymėjo, kad šiandien nėra būtinybės kalbėti apie kokius nors programinius dokumentus dėl naujosios koalicijos veiklos parlamente, nes ir Tymošenko blokas, ir Socialistų partija pasirengusios remtis jau esama prezidento V.Juščenkos programa.

Abu šie lyderiai taip pat pareiškė, jog neįmanomos jokios derybos dėl koalicijos su V.Janukovičiaus partija. Jie pagrasino pasitrauksią į opoziciją, jei "oranžinė" koalicija nebus suformuota.

"Mūsų pozicija aiški - mes nematome jokio bendradarbiavimo su Regionų partija formato. Regionų partiją mes matome opozicijoje", - sakė J.Tymošenko.