Iždo ir Valstybės departamentai ėmėsi įvairių veiksmų: oficialiai pripažino „Vagner“ tarptautine nusikalstama organizacija ir įvedė daugybę sankcijų ją remiančiam tarptautiniam tinklui.

Naujosios sankcijos „dar labiau apsunkins Kremliaus galimybes apginkluoti savo karo mašiną, kuri vykdo agresyvų karą prieš Ukrainą ir kuri sukėlė neatleistinas mirtis ir sugriovimus“, – sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

Tarp įmonių, į kurias buvo nusitaikyta – Kinijos įmonė „Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co“, dar žinoma „Spacety China“ pavadinimu, kuri, Iždo departamento teigimu, teikė „Vagner“ palydovinius Ukrainos vaizdus.

„Šie vaizdai buvo renkami siekiant sudaryti sąlygas „Vagner“ kovinėms operacijoms Ukrainoje“, – sakoma Iždo departamento pareiškime. Jame taip pat skelbiama apie sankcijas Liuksemburge įsikūrusiai šios Kinijos bendrovės dukterinei įmonei.

Kinija oficialiai yra Rusijos sąjungininkė, bet JAV garsiai skelbė apie, jų nuomone, vangią Pekino paramą karui Ukrainoje, įskaitant atsisakymą tiekti Maskvai ginklus.

Tačiau JAV pareigūnams susirūpinimą kelia privačių Kinijos bendrovių veikla, kuri, Vašingtono nuomone, nebūtinai vyksta Kinijos vyriausybės nurodymu, o Pekinas turi visas galimybes ją sustabdyti.

„Kai pastebėsime, kad jų bendrovės pažeidžia sankcijas, atkreipsime į tai jų dėmesį“, – ketvirtadienį Senato posėdyje sakė trečioji pagal svarbą Valstybės departamento pareigūnė Victoria Nuland.

Iždo departamentas taip pat įvedė sankcijas Jungtiniuose Arabų Emyratuose įsikūrusiai aviacijos įmonei „Kratol“, kuri, pasak jo, tiekė orlaivius „Vagner“ personalui ir įrangai pervežti tarp Centrinės Afrikos Respublikos, Libijos ir Malio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją