Protestuotojai lapkritį susirinko miestuose visoje šalyje, ragindami nutraukti griežtus nulinio COVID-19 apribojimus, kai kuriais atvejais taip pat reikalaudami didesnių politinių laisvių.

Gruodžio mėnesį valdančioji Komunistų partija atsisakė viruso suvaldymo strategijos, o po to dėl infekcijų bangos padaugėjo hospitalizacijų ir mirčių.

Kampanijos rengėjai ir žiniasklaidos priemonės pastarosiomis savaitėmis pranešė, kad Kinijos valdžia tyliai sulaikė nežinomą skaičių protestuotojų, įskaitant universiteto studentus ir žurnalistus.

Ketvirtadienį „Human Rights Watch“ paragino Pekiną nedelsiant paleisti ir panaikinti kaltinimus visiems, sulaikytiems už dalyvavimą protestuose.

„Kinijos jaunimas moka didelę kainą už tai, kad išdrįso pasisakyti už laisvę ir žmogaus teises, – sakė JAV įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos vyresnysis Kinijos tyrėjas Yaqiu Wangas. – Viso pasaulio vyriausybės ir tarptautinės institucijos turėtų parodyti palaikymą ir paraginti Kinijos valdžią nedelsiant juos paleisti“.

Kinijos vyriausybė ir valstybinės žiniasklaidos aparatas beveik neužsiminė nei apie protestus, kai kurie iš jų vyko didžiuosiuose miestuose, tokiuose kaip Pekinas ir Šanchajus, nei apie sulaikymus.

Tačiau vidaus teisėsaugos priežiūros institucija lapkritį pareiškė, kad „kreips dėmesį į neteisėtas nusikalstamas veikas, kurios sutrikdo socialinę rimtį“.

Atrodė, kad po neramumų saugumo tarnybos veikė greitai, o protesto dalyvių draugai ir giminaičiai naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad vėliau buvo suimti keli žmonės.

Viena motina sakė, kad jos vaikas – LGBT aktyvistas – buvo sulaikytas 30 dienų, po to buvo paleistas už užstatą.

Kelių kitų demonstrantų buvimo vieta ir teisinis statusas tebėra paslaptis, sakė „Human Rights Watch“. Tarp jų yra 26 metų Cao Zhixin, vienos leidyklos redaktorė, kuri buvo sulaikyta po to, kai dalyvavo Sindziango provincijoje kilusio gaisro aukų pagerbimo ceremonijoje, po kurios kilo neramumai.

Iš anksto įrašytame vaizdo įraše, po sulaikymo įkeltame į socialinę žiniasklaidą, Cao teigė, kad keli jos draugai taip pat buvo sulaikyti ir su jais susisiekti nepavyko.

„Neleiskite mums išnykti iš šio pasaulio. Neleiskite, kad mus uždarytų ar nuteistų už nusikaltimą“, – sakė ji.

Kampanijos grupė „Kinijos žmogaus teisių gynėjai“ praėjusią savaitę pareiškė, kad žinomų sulaikymų skaičius „tikriausiai tėra tik ledkalnio viršūnė“, perspėdami, kad demonstrantams „gresia didelis priverstinio dingimo ir kankinimo pavojus“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją