Tokią išvadą priėjo Vokietijos žurnalo „Spiegel“ ir televizijos kanalo ZDF laidos „Frontal“ žurnalistai, atlikę bendrą tyrimą, praneša „Ukrinform“.

Smūgį gyvenamajam namui Dnipro mieste sausio 14 d. ir prekybos centrui Kremenčuge 2022 m. birželį Rusijos kariuomenė greičiausiai smogė iš Šaikovkos aviacijos bazės Rusijos vakaruose, teigia tyrimo autoriai.

Šiame aerodrome dislokuojami viršgarsiniai bombonešiai Tu-22M3, galintys paleisti Ch-22 klasės raketas. Šie bombonešiai tikriausiai naudojo aviacinius degalus parafino pagrindu, dalinai pagamintus iš dujų kondensato, išgauto bendroje „Wintershell Dea“ ir „Gazprom“ įmonėje.

Publikacijos antraštė – „Ant „Wintershall“ rankų – ukrainiečių kraujas“.

Anot vokiečių žurnalistų, „Gazprom“ transportuoja dujų kondensatą į Surguto perdirbimo įmonę, o iš ten jis reguliariai tiekiamas kompanijų „Lukoil“, „Tatneft“ ir „Rosneft“ naftos perdirbimo gamykloms atitinkamai Permėje, Nižnekamske ir Samaros srityje.

Nuo praėjusių metų birželio iki spalio šios trys įmonės patiekė daugiau kaip 8 tūkst. tonų žibalo į Šaikovkos aviacijos bazę, iš kur Rusijos bombonešiai skraido į Ukrainą.

Praėjus trims dienoms po rusų smūgio gyvenamajam namui Dnipre, „Wintershall Dea“ tinklalapyje pasirodė pranešimas, kad bendrovė traukiasi iš Rusijos rinkos. Savo žingsnį ji motyvuoja tuo, kad „Rusija nebėra patikima ekonominė partnerė“.

„Mums, kaip Europos bendrovei, nepriimtina toliau dirbti šalyje, kariaujančioje su Ukraina, jos žmonėmis ir mūsų europinėmis vertybėmis“, – po 11 karo mėnesių nusprendė kompanijos vadovybė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)