11 mėnesių trunkantis karas paaštrino dideles Ukrainos švietimo sektoriaus problemas, kurias sukėlė koronaviruso pandemija, teigia UNICEF. Dar prastesnė vaikų padėtis rytų Ukrainoje, kur karas tęsiasi jau aštuonerius metus.

Dėl mūšių gyvenamuosiuose rajonuose jau apgadinta arba sugriauta tūkstančiai mokyklų ir kitų švietimo įstaigų visoje šalyje. Maža to, daugelis tėvų saugumo sumetimais nenori leisti savo vaikų eiti į mokyklą, teigia fondas.

Nors daugiau nei 1,9 mln. vaikų naudojasi „nuotolinio mokymosi galimybėmis“, o 1,3 mln. vaikų lanko ir gyvas, ir virtualias pamokas, dėl neseniai įvykdytų išpuolių prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą daug kur buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas, todėl sudėtinga mokytis net ir nuotoliniu būdu.

„Milijonai mokinių buvo priversti mokytis namuose dėl nuolatinės apšaudymų ir raketų smūgių grėsmės, o dabar jų galimybės mokytis internetu dar labiau sumažėjo dėl dažnų elektros energijos ir interneto tiekimo sutrikimų“, – teigia pagalbos organizacijos „Gelbėkit vaikus“ direktorė Ukrainoje Sonia Chuš.

Organizacijos duomenimis, nuo mokslo metų pradžios kas antrą dieną Ukrainoje sugriaunama po vieną mokyklą.

Iš viso nuo praėjusių metų vasario mėnesio, kai Rusija pradėjo invaziją į Ukrainą, buvo subombarduotos arba apšaudytos 3 025 švietimo įstaigos – vaikų darželiai, mokyklos ir universitetai, iš jų 406 visiškai sunaikintos, teigia „Gelbėkit vaikus“, remdamasi Ukrainos švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis.

O du iš trijų užsienyje gyvenančių ukrainiečių pabėgėlių vaikų šiuo metu nėra įtraukti į priimančiosios šalies švietimo sistemą, teigia UNICEF.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją